Strona głównaZdrowieDieta orientalna: jedna z najzdrowszych

Dieta orientalna: jedna z najzdrowszych

Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
© Luis Santos - Fotolia.comGłównym sekretem diety orientalnej jest tworzenie posiłków, w których utrzymana jest odpowiednia równowaga między produktami ze wszystkich grup żywieniowych. Jak ją osiągnąć? Przede wszystkim należy łączyć dania białkowe z warzywami oraz owocami. Nie można z kolei zestawiać z białkiem węglowodanów. Za to produkty neutralne (np. grzyby) można spożywać z tymi dwoma grupami żywieniowymi bez większych obaw. W diecie orientalnej ważne jest także jedzenie pięciu posiłków dziennie i picie odpowiedniej ilości wody. Zastosowanie się do tych mało wymagających zasad sprawi, że nie trzeba będzie skupiać się na liczeniu kalorii i odmierzaniu składników.

Już po kilku dniach stosowania diety orientalnej, można zaobserwować jej efekty. Sprawia bowiem, że jesteśmy bardziej wypoczęci, przechodzą niechciane bóle głowy, a waga spada. Udowodniono, że z pomocą tej diety, można schudnąć do 3kg w ciągu tygodnia. Warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w kilka niezbędnych produktów diety orientalnej., zarówno tych wywodzących się z Dalekiego Wschodu, np. z Japonii lub Chin, jak i smakołyków, które od wieków cieszą się uznaniem na Bliskim Wschodzie, np. w Libanie.

Bobik
© aessefotografia - Fotolia.comJest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Zawartość białka w nasionach bobiku wynosi, aż od 26% do 32%. W krajach Orientu bobik stanowi podstawę diety warzywnej, ponieważ posiada więcej masy białkowej niż mięso. Dzięki dużej zawartości białka, może być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Tahina / pasta tahini


To masło sezamowe, które znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem miodu. Wykorzystywane jest jednak znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. Tahina jest również jednym z bogatszych źródeł magnezu i wapnia.

Przyprawa curry

© Printemps - Fotolia.comTo jedna z najbardziej znanych przypraw na świecie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni orientalnej, zarówno dzięki swoim walorom smakowym, jak i właściwościom zdrowotnym, które posiada. Dzięki dużej zawartości poprawia przemianę materii. Działa także przeciwgrzybiczo, antybakteryjne oraz przeciwzapalnie.

Pasta z bakłażana

Warzywna pasta z bakłażana jest dobrym źródłem błonnika oraz wspomaga trawienie tłustych mięs. Zaletą jest niskokaloryczność, dlatego polecany jest osobom, którym zależy na obniżeniu cholesterolu. To również jedno z ulubionych warzyw mieszkańców regionu Morza Śródziemnego.

Dieta orientalna oraz jej produkty powinny przypaść do gustu zarówno osobom, którym zależy na zdrowym trybie życia, jak i smakoszom poszukującym nowych, ciekawych smaków.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy