21-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Aorta ulega stwardnieniu wraz z wiekiem, dla zdrowia korzystna jest zaś jej elastyczność, ponieważ wówczas naczynie płynnie odprowadza krew z serca i inne narządy są mniej obciążone.
Jak odkryto, jedzenie czosnku korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego w miarę starzenia się.
Zmierzono sztywność aorty u ponad 200 osób, z których połowa codziennie przez dwa lata przyjmowała co najmniej 300 mg lub czosnku w proszku w formie tabletek.
Osoby, które przyjmowały suplementy z czosnkiem, cechowały się średnio o 15 procent niższą średnią sztywnością aorty niż pozostali.
- Aorty naszych 70-letnich pacjentów, którzy przyjmowali czosnek, były tak samo elastyczne, jak 55-letnich pacjentów, którzy nie otrzymywali suplementów - mówi prof. Harisios Boudoulas z Institut für Pharmakologie na Uniwersytecie Medycznym w Moguncji.
Aorta jest dużą, rozgałęzioną , która transportuje bogatą w tlen krew z serca do reszty ciała. Zdrowa, elastyczna aorta wybrzusza się na zewnątrz przy każdym pulsie. Gdy się poszerza, krew płynnie przepływa do odległych tętnic i narządów.
- Do niedawna aortę uważano po prostu za rurkę, która przenosi krew z serca do innych narządów, teraz jednak wiemy, że sama w sobie jest dynamicznym narządem. Aorta pomaga zachować zdrowie narządów, ponieważ reguluje prędkość krwi, która przepływa przez naczynia przy każdym skurczu serca - wyjaśnia prof. Boudoulas.
Kiedy aorta traci swoją elastyczność, nie może się odpowiednio rozszerzyć, aby pomieścić krew, a każdy skurcz serca oznacza przeciskanie się krwi przez zwężone przejście z dużą prędkością, co obciąża organizm.
- Każdorazowo, kiedy serce się kurczy, powoduje to obciążenie aorty. Przeprowadziliśmy kilka badań i ustalilismy, że wraz z wiekiem pierwszym narządem, który cierpi, jest właśnie ta tętnica - mówi prof. Boudoulas.
Aorta naturalnie ulega stwardnieniu wraz z wiekiem. U mężczyzn proces ten rozpoczyna się po pięćdziesiątce, u kobiet - po .
U zdrowych, niepalących osób w wieku 50-80 lat zmierzono prędkość fali tętna w aorcie (pulse wave velocity, PWV), rejestrując czas potrzebny na dotarcie krwi z serca do tętnicy udowej w nodze.
PWV zmierzono w spoczynku i podczas łagodnych ćwiczeń. Średnio sztywność aorty osób z grupy czosnku była o 15 proc. niższa. - Efekt był bardziej nasilony niż się spodziewaliśmy i najbardziej wyraźny w starszych grupach wiekowych - mówi prof. Boudoulas.
Korzystne działanie czosnku było ponad 3,5 razy bardziej nasilone w grupie wiekowej 60-69 lat niż w grupie 50-59 lat. W przypadku osób w wieku 70-80 lat efekt ten był ponad 4-krotnie silniejszy. Według prof. Boudoulasa może to odzwierciedlać fakt, że u młodszych osób aorta funkcjonuje mniej więcej normalnie, niezależnie od spożycia .
- W tej chwili trudno powiedzieć, czy wszyscy powinni zwiększyć ilość czosnku w diecie. Jednak dane, które dotychczas zebraliśmy, bardzo mocno sugerują, że warzywo to zapobiega usztywnieniu aorty - wyjaśnia prof. Boudoulas.
Zachowanie funkcji aorty na dobrym poziomie może zapobiegać związanym z wiekiem uszkodzeniom innych narządów. - Kiedy prędkość fali tętna nie jest nadmierna, powstrzymuje to uszkodzeniu różnych organów, takich jak mózg i nerki - wskazuje prof. Boudoulas.
Na podstawie:
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »