19-09-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Ocenia się, że 65 procent dorosłych w wieku powyżej 50 lat i 15 procent, młodych jest dotkniętych paradontozą, która w swym najgorszym stadium doprowadzić może do utraty zębów.
Paradontoza jest powodowana bakteriami i wolnymi rodnikami znajdującymi się w ustach. Kiedy pijesz czerwone wino zachodzą reakcje między polifenolami a bakteriami i wolnymi rodnikami, wskutek czego następuje zmniejszenie stopnia uszkodzenia dziąseł.
Czerwone wino było polecane w październiku zeszłego roku jako ochrona przeciwko rakowi płuc. Brytyjscy lekarze polecali je chorym po przebytych zawałach serca.
Naukowcy próbują jednak opracować pigułkę zawierającą polifenole mające właściwości antyutleniające, ale niezawierające alkoholu.
Polifenole można znaleźć także w zielonej herbacie, świeżych owocach i warzywach.