Strona głównaZdrowieCzerwone wino przeciwko chorobie dziąseł

Czerwone wino przeciwko chorobie dziąseł

Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Ocenia się, że 65 procent dorosłych w wieku powyżej 50 lat i 15 procent, młodych jest dotkniętych paradontozą, która w swym najgorszym stadium doprowadzić może do utraty zębów.

Paradontoza jest powodowana bakteriami i wolnymi rodnikami znajdującymi się w ustach. Kiedy pijesz czerwone wino zachodzą reakcje między polifenolami a bakteriami i wolnymi rodnikami, wskutek czego następuje zmniejszenie stopnia uszkodzenia dziąseł.

Czerwone wino było polecane w październiku zeszłego roku jako ochrona przeciwko rakowi płuc. Brytyjscy lekarze polecali je chorym po przebytych zawałach serca.

Naukowcy próbują jednak opracować pigułkę zawierającą polifenole mające właściwości antyutleniające, ale niezawierające alkoholu.

Polifenole można znaleźć także w zielonej herbacie, świeżych owocach i warzywach.

Jacek Piec / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy