03-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dodanie cynamonu do diety może ochłodzić organizm nawet o dwa stopnie. Przyprawa może również przyczynić się do ogólnej poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Testy pokazują, że cynamon utrzymuje integralność ściany żołądka. - Kiedy karmiono świnie w temperaturze pokojowej, w ich żołądku zwiększała się ilość dwutlenku węgla (CO2). dodany do ich pożywienia zredukował ten gaz, zmniejszając wydzielanie kwasu żołądkowego i pepsyny ze ścian żołądka, co z kolei chłodziło zwierząt podczas trawienia - wyjaśnia prof. Kourosh Kalantar-Zadeh z Uniwersytetu w Sydney.
- Kiedy świniom jest gorąco, następuje hiperwentylacja, która zmniejsza produkcję CO2. Po zastosowaniu cynamonu poziom CO2 spada jeszcze bardziej - mówi prof. Kalantar-Zadeh. - Takie chłodzenie prowadzi do znacznej poprawy ogólnego stanu zdrowia zwierząt - dodaje.
- W sumie cynamon schłodził żołądek nawet o 2 stopnie Celsjusza - podaje Jian Zhen Ou, współautor badań. - Nic dziwnego, że przyprawa ta jest tak popularna w ciepłych regionach: jej zażywanie poprawia samopoczucie i daje uczucie ochłodzenia - dodaje.
Gazy jelitowe są produktem ubocznym trawienia i mogą dostarczyć ważnych informacji na temat funkcjonowania i zdrowia jelit, zaznaczają eksperci. - Nasze eksperymenty ze zwierzętami i cynamonem pokazują, że połykane kapsułki z czujnikiem gazu mogą pomóc w dostarczeniu nowych informacji fizjologicznych, które poprawią nasze zrozumienie oddziaływania diety - wskazuje prof. Kourosh Kalantar-Zadeh. - Kapsułki te są niezawodnym urządzeniem do monitorowania i diagnozowania . Zrewolucjonizują naukę o żywności, jaką znamy - uważa.
Na podstawie: