Strona głównaZdrowieCo Polacy mają na talerzu i dlaczego tyją?

Co Polacy mają na talerzu i dlaczego tyją?

Problem nadwagi dotyka coraz większej liczby Polaków. Jeśli nie zmienimy naszych nawyków żywieniowych grozi nam epidemia otyłości - przekonywali prelegenci konferencji prasowej, zorganizowanej przez Fundację Banku Ochrony Środowiska i Ministerstwo Zdrowia.
W naszym kraju obserwujemy obecnie dziesięciokrotnie większe tempo wzrostu otyłości wśród dzieci i dorosłych niż w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich 30 lat. Dlatego coraz więcej specjalistów dostrzega potrzebę edukacji społeczeństwa w zakresie prawidłowego odżywiania. - Koszty leczenia otyłości są o wiele większe niż zapobiegania jej, dlatego już od najmłodszych lat powinniśmy uczyć dzieci i młodzież zasad zdrowego żywienia - mówi Andrzej Pietrucha Prezes Fundacji Banku Ochrony Środowiska, która realizuje program „Aktywnie po zdrowie". - Pamiętajmy, że nawyki, których nabieramy za młodu, procentują w przyszłości - dodaje.

Polacy są przekonani o tym, że odżywiają się prawidłowo. Pomimo, że połowa badanych według wskaźnika BMI ma nadwagę, aż 77 proc. osób ocenia swój stan zdrowia pozytywnie. Blisko 2/3 badanych swój czas wolny spędza głównie przed telewizorem, a słowo dieta większości kojarzy się negatywnie. Według Światowej Organizacji Zdrowia w 2015 roku osób otyłych może być już 700 mln, a tych z nadwagą aż 2,3 mld.

W Polsce już dziś ponad połowa kobiet ma ponad 80 cm w talii. Blisko 40 proc. mężczyzn mierząc się w pasie przekracza 94 cm. Problem zaczyna się już w młodych latach - 30-40 proc. młodych ludzi nieprawidłowo się odżywia. W latach 2005-2006 w aglomeracji warszawskiej nadwagę bądź otyłość stwierdzono u ponad 20 proc. chłopców i ponad 25 proc. dziewcząt w wieku 11-15 lat. Na początku lat 70-tych wartości te były ponad dwukrotnie niższe wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.

Podczas konferencji o problemie niezdrowej diety Polaków mówili: Jakub Szulc - Wiceminister Zdrowia, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz - Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, Michał Kot - Kierownik Zespołu Badań Ilościowych w firmie Ipsos oraz Andrzej Pietrucha i Barbara Lewicka-Kłoszewska z Fundacji Banku Ochrony Środowiska.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy