29-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.
Choć powinna na stałe znaleźć się na talerzu każdego, to właśnie weganie upodobali ją sobie najbardziej. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, gdyż w 100 g ugotowanej ciecierzycy znajduje się aż 8,86 g białka. Co więcej, dostarcza ona tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednocześnie jest sycąca i ma bardzo delikatny, lekko orzechowy smak, idealnie komponujący się z większością potraw. Obok cennego białka w ciecierzycy znajdziemy dużą ilość wartościowych węglowodanów. Cieciorka ma niski (IG =30). Jej ogromną zaletą jest również to, że nie zawiera , w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię.
Ziarna ciecierzycy po ugotowaniu możemy dodać do sosu warzywnego, sałatki lub zupy, jak również przyrządzić z nich pastę, pasztet, kotleciki, a nawet farsz do pierogów lub krokietów. Cieciorkę, warto wykorzystać także, jako podstawę arabskich przysmaków: humusu oraz falafeli. Ciecierzycę bez obaw łączymy z różnymi smakami: łagodnym, pikantnym, a także słodkim. Idealnie komponuje się, m.in. z rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, curry, czy cynamonem.