10-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
Oksydanty, zwłaszcza te wywoływane przez światło bardzo niekorzystnie wpływają na siatkówkę oka. Specjaliści uważają to za jedną z głównych przyczyn zwyrodnienia plamki żółtej, czego konsekwencją może być całkowita utrata wzroku.
Dla potwierdzenia odkrycia naukowcy wystawili chronione przez SGS komórki siatkówki na działanie promieni ultrafioletowych. Okazało się, iż wraz z czasem przybywania owych komórek pod wpływem promieni skuteczność przeciwutleniacza zwiększała się.
Wnioskiem z powyższych badań jest to, że dieta bogata w brokuły może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce chorób oczu.
Układając jadłospis poza brokułami warto wprowadzić do niego również szpinak, sałatę i groszek, stanowiące cenne źródło luteiny, innego antyoksydantu chroniącego oczy przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Luteina posiada zdolność absorbowania błękitnej, szkodliwej dla oka części widma słonecznego.
Równie cennym dla zdrowia antyutleniaczem jest likopen, zwarty w pomidorach, arbuzach, grejpfrutach nie tylko zapobiega degeneracji plamki żółtej, zmniejsza również ryzyko nowotworów i chorób serca.
Badania przeprowadzone na grupie starszych kobiet wykazały, iż wzbogacając swoją dietę o warzywa takie jak dynia, czy kukurydza chronią się przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »