10-08-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach bakteryjnych.
- Błonnik rozpuszczalny zmienia komórki układu odpornościowego z „prozapalnych' na antyzapalne „siły pokojowe" - mówi dr Gregory Freund z University of Illinois. Oto dlaczego: rozpuszczalny błonnik zwiększa produkcję białka Interleukina-4, które stymuluje limfocyty T (niszczące komórki obce dla organizmu).
W roślinach jadalnych - owocach, warzywach, roślinach strączkowych, zbożach - znajdują się dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Otręby owsiane, owoce cytrusowe, jagody i siemię lniane są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego, zaś otręby pszenicy, jęczmień i inne ziarna zawierają znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego.
Oba rodzaje błonnika są kluczowe dla zdrowej diety. - Poleca się, aby ludzie zjadali co najmniej 6 do 8 gramów rozpuszczalnego błonnika dziennie - mówi dr James Anderson z National Fiber Council. Instytucja rekomenduje, aby całkowite dzienne spożycie błonnika wynosiło 28 gramów dla kobiet i 36 gramów dla mężczyzn.
Łatwo można dorzucić ten składnik do swojego menu, wskazuje dietetyczka Molly Kimball. - Dodaj 2 łyżki siemienia lnianego do płatków owsianych, a podwoisz ilość błonnika w tym posiłku z 2 do 4 gramów. Na deser zaś zaserwuj sobie gotowaną gruszkę - to kolejne 3 gramy rozpuszczalnego błonnika.
Oto inne źródła błonnika:
- otręby owsiane - od 8 do nawet 16 g w 100 g produktu
- średniej wielkości karczoch - 4,7 g
- pół szklanki fasoli Lima - 3,5 g
- pół szklanki jeżyn - 3,1 g
- średnia pomarańcza - 2,6 g