Strona głównaZdrowieBez cukru, ale niekoniecznie zdrowo

Bez cukru, ale niekoniecznie zdrowo

W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Bez cukru, ale niekoniecznie zdrowo Bez cukru nie znaczy przyjazne dla zębów

Badania przeprowadzili naukowcy z Wydziału Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Bostońskiego. – Chociaż produkty zawierające ksylitol i sorbitol faktycznie ograniczają ilość przyjmowanych , co ma wpływ na obniżenie ryzyka to jednak jak dowiedli amerykańscy uczeni, jeśli zamienniki cukru występuje w produktach z kwaśnymi dodatkami to wtedy dochodzi do obniżenia poziomu pH w ustach, a to także prowadzi do erozji szkliwa – wyjaśnia lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prodenta w Gliwicach. Tak się dzieje zazwyczaj przy produktach o owocowych smakach – czy to słodyczach, jogurtach, gumach do żucia czy napojach. Wtedy nie możemy takiego produktu nazywać przyjaznym dla zębów.

Ksylitol lepszy od sorbitolu

Warto też zwrócić uwagę na to, co w danym produkcie zastępuje tradycyjny cukier. – Ksylitol jest naturalnym produktem, zastępującym cukier. Sorbitol jest jego tańszym odpowiednikiem, jednakże to ten pierwszy ma udokumentowane, bardzo silne działanie przeciwpróchnicowe. Sorbitol pod tym względem jest znacznie słabszy – wyjaśnia dr Bartosz Nowak. W składach na opakowaniu ksylitol występuje pod symbolem E967, natomiast sorbitol oznaczony jest jako E420.

Sugar free nie znaczy zdrowe dla zębów


Ryzyko erozji jest tym większe, im dłuższy kontakt z takim jedzeniem mają zęby. – Szczególnie niebezpieczne są cukierki, które w jamie ustnej rozpuszczają się wolno. Mogą one powodować jeszcze więcej szkody, gdyż narażone są na stały kontakt z substancją, która powoduje erozję szkliwa. U większości osób wykształcił się taki stereotyp, że jeśli coś jest pozbawione cukru to jednocześnie naszym zębom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo, a tak nie jest. Warto uczulić pacjentów, by zwracali uwagę na to, co spożywają i przestrzegali podstawowych zasad higieny – radzi dr Nowak.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetów: Bostońskiego, Helsińskiego i w Nevadzie oraz w Centralnym Szpitalu Uniwersyteckim w Helsinkach.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy