15-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Awokado jest bogate w błonnik pokarmowy i tłuszcze jednonienasycone i wykazuje wiele korzyści dla funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że wśród tych profitów jest wpływ na drobnoustroje w układzie żołądkowo-jelitowym.
- Wiemy, że jedzenie pomaga czuć się nasyconym i zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, nie wiedzieliśmy jednak, jak wpływa na i wytwarzane tam metabolity - mówi Sharon Thompson z Uniwersytetu Illinois.
Odkryto, że ludzie, którzy codziennie jedli awokado, mieli więcej drobnoustrojów jelitowych, które rozkładają błonnik i wytwarzają metabolity poprawiające zdrowie układu trawienia. Ich jelita cechowały się też większą różnorodnością mikrobiologiczną w porównaniu z osobami, które nie dołączały awokado do swojego jadłospisu.
- Rzecz dotyczy metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje, które wpływają na zdrowie. Jedzenie awokado ograniczyło poziom kwasów żółciowych i zwiększyło ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. A to wszystko przekłada się na korzystne efekty zdrowotne - wskazuje Thompson.
Awokado jest bogate w tłuszcz, jednak naukowcy odkryli, że podczas gdy grupa jedząca te owoce przyjmowała nieco więcej kalorii niż grupa kontrolna, jednocześnie wydalała nieco więcej tłuszczu.
- Nasilone wydalanie tłuszczu oznacza, że uczestnicy badania absorbowali mniej energii z jedzenia, które spożywali. Prawdopodobnie było to wywołane redukcją kwasów żółciowych, które są cząsteczkami wydzielanymi przez nasz układ trawienny i umożliwiają nam wchłanianie tłuszczu - wyjaśnia prof. Hannah Holscher, współautorka badań.
Różne rodzaje tłuszczów odmiennie oddziałują na mikrobiom. Tłuszcze w awokado są jednonienasycone, a więc zdrowe dla serca. Bardzo ważna jest również zawartość błonnika rozpuszczalnego, średnie awokado dostarcza około 12 gramów błonnika, co znacznie ułatwia osiągnięcie zalecanej ilości 28 - 34 gramów tego składnika dziennie. Co ma szczególne znaczenie, dlatego, że wielu ludzi nie dostarcza sobie rekomendowanej dawki błonnika.
Awokado jest bogate w energię, ale i w składniki odżywcze oraz zawiera ważne mikroelementy, których często nie jemy wystarczająco dużo, takie jak i . Teraz dowiedziono, że wśród korzyści z jedzenia tego owocu jest poprawa funkcjonowania jelit.
Na podstawie: