12-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Białko: codzienne dodawanie tego składnika do śniadania może przyczynić się do poprawy uczucia sytości i jakości diety. Jedno z badań wykazało, że codzienne spożywanie wysokobiałkowej popołudniowej przekąski z soją pomaga kontrolować apetyt. Serwatka, soja, groch i białko jaja są tu najlepszym wyborem.
Produkty pełnoziarniste i : chleb pełnoziarnisty w diecie wiąże się z niższym głodem, wyższym poziomem sytości i mniejszą chęcią na jedzenie. Płatki owsiane zwiększają poziom hormonów kontrolujących do czterech godzin po posiłku, tymczasem dania na bazie ryżu nie.
Jaja: zawierają jedno z najgęstszych białek w poza mięsem. Jak odkryto, zjedzenie jednego jajka na śniadanie pomoże zmniejszyć głód między posiłkami.
Migdały: zdrowe tłuszcze zawarte w zmniejszają głód, a co więcej orzechy te dostarczają też witaminę E. Ludzie, którzy serwują sobie około 40 gramów migdałów każdego dnia, łatwo mogą zaspokoić bez zwiększania masy ciała.
Rośliny strączkowe: czyli np. groszek, fasola, soczewica i ciecierzyca są bardzo bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu; jak wykazano, posiłki z ich zawartością przyczyniają się do uczucia .
Ekstrakt z szafranu: testy pokazały, że ma korzystny wpływ na apetyt, nastrój i zachowania związane z podjadaniem, więc pomaga ograniczyć przejadanie się związane z nawykiem lub .
Koreański olej z orzeszków piniowych: zawiera wysoki poziom zdrowych, całkowicie naturalnych tłuszczów, które uwalniają hormon odpowiadający za poczucie najedzenia, cholecystokininę.
Na podstawie: