Jaskra stanowi jedną z głównych przyczyn utraty wzroku na świecie. Warto więc za wczasu sprawdzać, czy nam nie grozi. Jednym z ważnych elementów takiego działania jest mierzenie ciśnienia w gałce ocznej.
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
Opracowano nową technikę leczenia zaćmy, wykorzystuje ona komórki macierzyste oczu dla aktywowania regeneracji soczewki.
W tym roku od 6 do 12 marca obchodzimy Światowy Tydzień Jaskry. Ma on na celu zwiększenie świadomości ludzi na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą jaskra - choroba może skutkować utratą wzroku.
Możesz o siebie dbać - regularnie ćwiczyć, zdrowo jeść, dobrze się wysypiać - ale jeśli przez długie godziny pozostajesz w pozycji siedzącej, i tak grozi ci cukrzyca.
Szacuje się, że do 2050 roku krótkowzroczność będzie dotyczyć 5 miliardów ludzi, a miliard może stracić wzrok.
Około 16 procent chorych na jaskrę bezpowrotnie traci wzrok. Według danych WHO schorzenie jest drugą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych. Tymczasem wiedza medyczna i nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają łatwo uniknąć tragedii. Wystarczy regularnie badać stan zdrowia oczu. W Polsce jaskrę zdiagnozowano u co najmniej 420 tys. osób z czego 300 tys. to kobiety. Prawdopodobnie połowa chorych wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy, powoli tracąc wzrok.
Chociaż 73 procent Polaków przyznaje, że spośród wszystkich zmysłów najbardziej obawia się utraty wzroku, to aż 84 procent nigdy nie badała wzroku w kierunku jaskry, która jest najczęstszą przyczyną nieodwracalnej utraty wzroku na całym świecie.
9 października obchodziliśmy Światowy Dzień Wzroku (ang. World Sight Day).
Ludzie, którzy palą, lubi palili znaczną ilość papierosów, są bardziej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej i szybciej następuje u nich pogłębienie choroby.
Palenie szkodzi - to wiedza już chyba wszyscy. Do listy problemów zdrowotnych, jakie może powodować, trzeba dopisać związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Nowe badania pokazują możliwy związek między zdrowiem jamy ustnej a związanymi z wiekiem problemami ze wzrokiem.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Zwyrodnienie plamki żółtej zwiazane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) stanowi najczęstszą przyczynę ślepoty wśród ludzi dorosłych. Choroba zwykle objawia się u osób w wieku 50- 60 lat, cierpi na nią około 30% populacji z grupy 70+.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit