Strona głównaZdrowieWitamina A wspomaga spalanie tłuszczu, gdy jest zimno

Witamina A wspomaga spalanie tłuszczu, gdy jest zimno

Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Witamina A wspomaga spalanie tłuszczu, gdy jest zimno [Fot. photka - Fotolia.com]
W przypadku ludzi i innych ssaków wyróżnia się co najmniej dwa rodzaje tłuszczu: białą i brązową tkankę. Nadmiar kalorii jest przechowywany głównie w tłuszczu białym. Natomiast spala energię, wytwarzając ciepło. Ponad 90 proc. złogów tkanki tłuszczowej u ludzi ma formę białą i odkłada się zwykle dokoła brzucha, a także na pośladkach i udach. Przekształcenie białego tłuszczu w brązowy może być nową opcją wspierającą lecznie nadwagi i otyłości.

Teraz uczeni z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu pokazali, że umiarkowana ekspozycja na zimno zwiększa u ludzi i myszy poziom witaminy A i jej transportera we krwi, białka wiążącego retinol. Większość rezerw jest zgromadzona w wątrobie, a narażenie na zimno wydaje się stymulować udostępnienie tej witaminy dla tkanki tłuszczowej. To udostępnienie doprowadziło do przemiany białego tłuszczu w brązowy i oznaczało szybsze jego spalanie.

Kiedy badacze u gryzoni specjalnie zablokowali możliwość przedostawania się witaminy A do tkanki tłuszczowej, ‘brązowienie' tłuszczu słabło. W efekcie wytwarzanie ciepła zostało zakłócone, tak że myszy nie były już w stanie chronić się przed zimnem. Testy pokazały też, że dodanie witaminy A do ludzkich białych komórek tłuszczowych doprowadziło do przekształcania się ich w komórki brązowe i zwiększona została aktywność metaboliczna oraz zużycie energii.
Nasze badania pokazują, że witamina A oddziałuje na tkankę tłuszczową i wpływa na ogólny metabolizm energetyczny. Nie oznacza to jednak, że trzeba zwiększyć suplementację witaminą A, bo tu ważne jest, aby była ona transportowana do właściwych komórek we właściwym czasie - mówią autorzy badań. Sądzą, że ich odkrycia mogą pomóc w opracowaniu nowego sposobu walki z nadwagą i .
Badanie jest dostępne w czasopiśmie Molecular Metabolism.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć