09-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz się dobrze mieć w każdym wieku, zadbaj o swój jadłospis. Bez tego nie możesz liczyć na odpowiednie funkcjonowanie organizmu, szczególnie na starość.
Dieta o niskiej jakości ma związek z większym ryzykiem u osób starszych, ostrzegają badacze z Vrije Universiteit w Amsterdamie.
Do analiz zebrano dane ponad dwóch tysięcy osób w wieku 70-81 lat. Autorzy wzięli pod uwagę kilka czynników: niezamierzoną utratę masy ciała na poziomie ponad 5 proc. w ciągu roku, słaby uścisk dłoni lub nadmierny ból stawów podczas wykonywania tego gestu; częste odczuwanie w ciągu dnia; wolne chodzenie; brak . Obecność co najmniej trzech tych czynników oznaczała istotne osłabienie. Brak wszystkich pięciu wskazywał na siłę i wigor. Na początku badania u żadnego z uczestników nie odnotowano któregokolwiek z tych uwarunkowań. Autorzy oceniali też dietę badanych uwzględniając ogólną jej jakość, kaloryczność i odsetek białka.
Po czterech latach monitorowania uczestników odkryto, że jadłospis o niskiej lub przeciętnej jakości oznaczał 92 procentową częstotliwość osłabienia, kiedy zaś menu było zrównoważone, odsetek ten wynosił 40 proc.
Co ciekawe, nie wykryto związku między spożyciem białka i utratą masy mięśniowej. Dokładniej rzecz ujmując, nie wykazano go w odniesieniu białek pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chodzi o białka roślinne, ich niedobór sprzyjał większemu ryzyku osłabienia.
Według uczonych, najlepsza dieta przeciwstarzeniowa, w tym taka, która powstrzyma częste wraz z wiekiem osłabienie, to . Wiele dotychczasowych testów potwierdziło, że odżywianie się tego rodzaju pozwala uchronić się przed różnymi chorobami i sprawia, że organizm jest w ogólnie lepszej formie.
Na temat badań można przeczytać w Journal of the American Geriatric Society: