10-04-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Jak się wydaje, związek zawarty w chmielu może pomóc w walce z takimi problemami, jak: otyłość, wysoki poziom cholesterolu i podwyższony poziom glukozy.
Połączenie wspomnianych problemów, czyli zespół metaboliczny, wiąże się z powszechnymi problemami zdrowotnymi i przyczyną zgonów we współczesnym rozwiniętym świecie, zwłaszcza oznacza choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2.
W testach myszy laboratoryjne karmiono dietą wysokotłuszczową i podawano różne poziomy ksantohumolu. W porównaniu ze zwierzętami, którym nie podano suplementu z tym flawonoidem, najwyższa dawka ksantohumolu podana gryzoniom obniżyła u nich poziom LDL, czyli „złego" cholesterolu o 80 procent; poziom insuliny o 42 procent; a poziom IL-6, biomarkera stanu zapalnego, o 78 proc.
Ponieważ zwierzęta ciągle rosły i dostarczano im nadmiar jedzenia, przybierały na wadze i stawały się otyłe. Waga wszystkich wzrosła, ale w przypadku tych otrzymujących ksantohumol była o 22 proc. mniejsza, mimo że wszystkie gryzonie zjadały tę samą ilość pokarmu. Wydaje się, że przyjmowanie ksantohumolu zwiększa zużycie tlenu i tempo metabolizmu, co ma wpływ na kontrolę masy ciała.
- Po raz pierwszy widzieliśmy jedną substancję, która może rozwiązać tak wiele problemów zdrowotnych - mówi Cristobal Miranda z Oregon State University. - To była bardzo znacząca poprawa - dodaje.
Według autorów potrzebne są dalsze testy, by sprawdzić bezpieczeństwo i skuteczność wspomnianego flawonoidu u ludzi.
- Potrzeba kolejnych badań, aby dokładniej wykazać bezpieczeństwo większych ilości ksantohumolu, choć zwierzętom podano już dawki 15-30 razy wyższe niż stosowane dotychczas i nie wywołało to problemów - mówi prof. Fred Stevens, współautor badań.
określa się na podstawie klinicznego rozpoznania trzech lub więcej z kilku problemów, w tym: otyłości brzusznej, podwyższonego poziomu lipidów, , , stanu prozakrzepowego oraz insulinooporności i zaburzonej tolerancji glukozy. Obecność zespołu metabolicznego zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i .
Ksantohumol był przedmiotem wielu badań pod kątem jego potencjalnych korzyści zdrowotnych, podobnie jak inne flawonoidy, takie jak te występujące w herbacie, czosnku, czekoladzie, jabłkach i jagodach.
Ksantohumol występuje naturalnie w i piwie, ale najwyższy poziom zastosowany w tych badaniach wynosił 60 miligramów na kilogram masy ciała zwierzęcia dziennie. Odpowiada to dawce równoważnej u człowieka wynoszącej 350 miligramów dziennie dla osoby ważącej 70 kilogramów, co przekracza jakąkolwiek ilość, którą można uzyskać w wyniku zwykłego spożycia piwa. Poziom tak wysoki odpowiadałby piciu piwa na poziomie niemal 2 tysięcy litrów dziennie. Jednakże taką ilość ksantohumolu można łatwo przyjmować w suplemencie diety.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »