09-06-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witaminowa bomba dla urodyTruskawkom przypisuje się także właściwości odtruwające i oczyszczające, gdyż wspomagają spalanie tłuszczów. A to wszystko za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Przepisywany jest on osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
Kiedy najlepiej jeść truskawki?- Owoce najlepiej jeść na czczo. Będzie to najlepszy prezent dla organizmu. Możemy również dodać truskawki do porannej porcji muesli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe (rozpuszczalne i nierozpuszczalne), a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszą trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw czy słodyczy – dodaje Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.
Truskawki mogą zdziałać cuda dla naszej cery. Maseczki z truskawek doskonale ją nawilżą i odświeżą, natomiast sokiem z tych owoców można wybielić przebarwienia na skórze, rozjaśnić piegi i złagodzić objawy egzem (wyprysków).
Coś dla duszyJednak nie zapominajmy, że truskawki to przede wszystkim pyszne owoce, które wyśmienicie smakują bez jakichkolwiek dodatków, jak i ze śmietaną lub jogurtem. Można z nich także robić pyszne przetwory, które pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem. Z łatwością przygotujemy z truskawek kompoty, galaretki, sorbety, pyszne koktajle, sałatki, dżemy lub
marmolady.
Uwaga alergicy!Niestety nie wszyscy mogą jeść truskawki, bowiem te owoce bardzo często uczulają.
- Najczęściej alergia pokarmowa na truskawki objawia się różnego rodzaju pokrzywkami. Mogą też pojawić się bolesne biegunki. Truskawki nie powinny też być spożywane przez osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości. Kobiety karmiące, małe dzieci i osoby z predyspozycją do alergii powinny wprowadzać te owoce do diety stopniowo. Jeśli przez kilka dni jedzenia po kilka truskawek dziecko nie ma żadnych objawów uczulenia (wysypka, kolka) matki mogą jeść je na zdrowie.– mówi dr n. med. Marcin Stobiecki, alergolog z Centrum Medycznego LIM.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »