Strona głównaZdrowieOrzeszki piniowe w walce z otyłością strona 2 / 2

Orzeszki piniowe w walce z otyłością

strona 2 / 2

Orzeszki piniowe w walce z otyłością [© Elenathewise - Fotolia.com]
Największą trudnością w odchudzaniu jest dokuczliwe uczucie głodu, z tego powodu wiele osób rezygnuje z wymagających wielu wyrzeczeń diet pozwalających na długoterminowe obniżenie masy ciała. W ten sposób sami narażają się liczne choroby.

Aby zrozumieć, jaką rolę w walce z otyłością mogą odegrać orzeszki piniowe, warto przypomnieć sobie fizjologię układu pokarmowego.

Rozdrobniony w jamie ustnej pokarm przesuwa się przez przełyk do żołądka. Tam kwas solny i pepsyna rozkładają białko, następnie częściowo strawiony pokaram przechodzi do dwunastnicy gdzie poddawany jest działaniu substancji wydzielanych przez trzustkę i jelito. W tym odcinku układu pokarmowego węglowodany rozkładane są na cukry proste, a białka dalej trawione enzymami wydzielanymi przez trzustkę. Rozkładowi ulęgają również tłuszcze. Kolejnym etapem jest trawienie w jelicie cienkim. Produkty powstałe w tym złożonym procesie wchłaniają się do krwi. Zanim jednak rozpocznie się proces trawienia musimy dostarczyć pokarm do organizmu, to ile tego pokarmu dostarczymy zależy zazwyczaj do tego, w którym momencie spożywania posiłku poczujemy się syci. Uczuciem głodu i sytości kieruje mózg, a dokładniej podwzgórze, które rejestruje sygnały wysyłane przez organizm. Reakcją organizmu na głód jest obniżenie poziomu glukozy. Za substancję hamującą uczucie głodu uważa się cholecystokininę ( CCK)- peptydowy hormon tkankowy przewodu pokarmowego. Zadaniem CCK jest stymulacja wydzielania żółci i soku trzustkowego.

W celu utrzymania wagi na bezpiecznym dla zdrowia poziomie należy kontrolować swój apetyt. CCK opóźniając proces przemieszczania się pokarmu, wydłuża uczucie sytości. Innym hormonem mającym wpływ na uczucie sytości jest glukagon. Produkowany w jelicie cienkim odpowiada za rozkład tłuszczy i węglowodanów.

Zawarty w orzeszkach piniowych kwas linolenowy może być przekształcony w nowy suplement diety - zwany "naturalnym kontrolerem apetytu". Jako pierwsi mieli do niego dostęp Amerykanie starający się długotrwale obniżyć swoją wagę. Każda porcja Kontrolera dostarcza 100mg znormalizowanego ekstraktu z orzeszków piniowych zawierających największą koncentrację kwasu linolenowego. Zalecana dzienna dawka tego opartego na naturalnych składnikach produktu to trzy miękkie pigułki zażywane na 30 - 60 minut przed najbardziej kalorycznym posiłkiem. W celu uniknięcie sięgania po przekąski można łykać pigułki między posiłkami. Według producentów specyfiku najlepiej jest stosować ten suplement wieczorem, aby ograniczyć jedzenie przed snem.
Strony : 1 2
 

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy