Strona głównaZdrowieNajpowszechniejsze mity dietetyczne strona 2 / 4

Najpowszechniejsze mity dietetyczne

strona 2 / 4


Ważne jest, co jesz, a nie kiedy

Rezygnując z regularnych posiłków w ciągu dnia sprawiamy, że późnym popołudniem potrzeba uzupełnienia cukru we krwi przeważa nad rozsądkiem. Jednym z głównych elementów zapobieżenia temu jest zjedzenie solidnego śniadania, które wywoła powolną podaż cukru do krwi. Ponadto sensowny obiad i późno popołudniowa przekąska pozwolą na to, by kolacja była mniej obfita niż inne posiłki.

Śniadanie może być metabolizowane przez około 16 godzin, obiad - 10 - 12 godzin, a kolacja zaledwie dwie lub trzy godziny przed snem, podczas którego organizm wolniej pracuje i trudniej mu poradzić sobie z sutym daniem. Dlatego warto postępować zgodnie z zasadą: „zjedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak nędzarz".
© anayupariam - Fotolia.com

Strony : 1 2 3 4

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy