25-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lecznicze właściwości polifenoli z granatu potwierdzone badaniamiOd wielu lat trwają badania nad działaniem polifenoli z granatu na liczne schorzenia. Badania opisane w prestiżowym The American Journal of Cardiology wykazały, że sok z granatów u pacjentów z chorobą wieńcową (CHD), znacząco polepsza przepływ krwi do mięśnia sercowego i o połowę zmniejsza częstotliwość występowania bólu w klatce piersiowej (ataki Angina Pectoris). Sok ten przebił także, aż w siedmiu testach, czerwone wino, sok jagodowy, żurawinowy i sok z Acai, wcześniej uważane za najsilniejsze przeciwutleniacze. Ma również 3- a nawet 4-krotnie większe zdolności antyoksydacyjne (TEAC-test), niż czerwone wino czy zielona herbata.
Polifenole z granatu mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, nie tylko bezpośrednio, ale przede wszystkim wzmacniają własne systemy ochronne organizmu. Choroby naczyń i miażdżyca rozpoczynają się przez znaczny wzrost otyłości w coraz młodszym wieku. Badania na młodych dorosłych z zespołem metabolicznym, wykazały poprawę poziomu markerów zapalnych we krwi, po zaledwie czterech godzinach po spożyciu . Po miesiącu jego codziennego spożywania, pozytywny trend był kontynuowany. Znacząco poprawiły się funkcje naczyniowe i regulacja przepływu krwi. Punicalagina, jeden z głównych polifenoli granatu, zmniejsza tworzenie tłuszczu do 40 proc.
Sok z granatu może pomóc nawet w zaawansowanych stadiach miażdżycy. U pacjentów ze zwężeniem tętnicy szyjnej, nastąpiła redukcja zwapnienia naczyń o 30 proc. Polifenole wpływają także na procesy zapalne, hamując wiele sprzyjających im przekaźników białek i enzymów. To sprawia, że polifenole z granatu skutecznie pomagają również w przewlekłych chorobach zapalnych oraz łagodzą, wywołane zapaleniem, uszkodzenia wątroby (zwłóknienie) (Toklu i wsp., 2007) i zapalenie błon śluzowych.
Polifenole z granatu bezpośrednio przeciwdziałają infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Wirusy grypy A zabijane są przy miejscowym stosowaniu w jamie ustnej i gardle, a także hamowane jest ich namnażanie. Polifenole te mają też szerokie spektrum działania w stosunku do innych wirusów, bakterii i zarazków malarii.
Granat wykazuje korzyści zdrowotne również w przypadku chorób nowotworowych. Potwierdzają to kolejne badania przedkliniczne, w których zaobserwowano korzystne efekty w przypadku raka płuc, okrężnicy, skóry i piersi. Szereg badań wskazuje, że przefermentowane polifenole granatu, są szczególnie skuteczne przy raku piersi i prostaty, jak również przy białaczce. W czerwcu 2012 roku opublikowano studium uniwersytetu Johna Hopkinsa, które ponownie potwierdza skuteczność przeciwutleniaczy z owocu granatu w leczeniu raka prostaty.
Produkty z granatu – które kupować i jak przyjmować?Poszczególne produkty z granatu dostępne na rynku są bardzo zróżnicowane pod względem zawartości i kompozycji skutecznych polifenoli oraz, co najważniejsze, pod względem przyswajalności. Największy test takich produktów, przeprowadził w Niemczech Uniwersytet Hohenheim, na zlecenie Stowarzyszenia na Rzecz Zdrowia (Holistic Consulting e.V.). Owoc granatu i produkty z niego są coraz popularniejsze także w Polsce. Jakość i bioaktywność takich produktów, dostępnych na naszym rynku, jest jednak bardzo różna.
Po czym poznać prawdziwy sok z granatu?
– Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy – polifenoli – informuje Radosław Araszkiewicz – Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. Jeśli natomiast chcemy kupić produkt w kapsułkach sprawdźmy, czy został on uzyskany metodą wysuszania przez zamrażanie. W przeciwnym razie produkt może być biologicznie nieaktywny.
- Wiele soków z granatu, dostępnych na rynku, zawiera konserwanty (np. benzoesan sodu), co dyskredytuje je wśród produktów leczniczych. Produkty z granatu najlepiej przyjmować 15 min przed lub 2 godziny po posiłku. – Najlepiej przyswajane w organizmie są z owocami i sokami, ale nigdy nie należy ich łączyć z produktami mlecznymi, białkowymi i tłuszczami zwierzęcymi – informuje Joanna Sakowska, dietetyk.
Biorąc pod uwagę bardzo szerokie zastosowanie, soki z granatu nadają się dla osób w każdym wieku. Nakłady środków zainwestowanych we wczesną profilaktykę, m.in. na odpowiednie , mogą okazać się niewspółmiernie małe, w stosunku do ewentualnych przyszłych kosztów leczenia. Dalekowschodnie przysłowie jakże trafnie mówi: „kto nie wyda na jedzenie, wyda na leczenie”.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »