15-11-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witaminy z grupy BWitaminy B to duża grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, z których wszystkie odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowia nerwów i mózgu. Trzy główne witaminy z tej grupy to: tiamina, ryboflawina i niacyna.
TiaminaNiedobór tiaminy może wpływać na produkcję niektórych aminokwasów neuroprzekaźników, takich jak glutaminian i asparaginian a także oddziaływać na metabolizm glukozy, na który mózg jest wysoce wrażliwy.
Wyraźny niedobór witaminy B1 powoduje chorobę beri-beri, która charakteryzuje się obrzękiem, dusznościami oraz zaburzeniami czucia. Ponadto niedostateczna ilość B1 skutkuje słabością mięśni, drażliwością, , drgawkami, a nawet trwałym uszkodzeniem mózgu.
Obecnie niedobór tiaminy rzadko zdarza się w zachodnich populacjach zachodnią dietę, niemniej jednak niedobory witaminy B1 mogą wystąpić przy (zespół Wernickego-Korsakowa) i padaczce leczonej fenytoiną, a także w związku ze stosowaniem niektórych leków moczopędnych.
Produkty bogate w tiaminę to: nieprzetworzone płatki owsiane, , podroby (wątroba, nerki), orzechy oraz rośliny strączkowe.
NiacynaNiedobór niacyny (kwasu nikotynowego) jest związane z osłabieniem, drżeniem, lękiem, i drażliwością. Znaczny niedostatek witaminy (przewlekły wpływa na rozwój choroby o nazwie pelagra) może wywołać majaczenia, i śmierć.
Podobnie jak w przypadku tiaminy, duży niedobór niacyny ma miejsce bardzo rzadko, może zaś wystąpić łagodny niedostatek substancji wywołując niepożądane skutki.
Organizm ludzki może wytwarzać niacynę tryptofanu. Dlatego poleca się właściwą podaż wysokiej jakości białka w menu. Źródła niacyny zaś, to: mięso, płatki owsiane, brązowy ryż, woda wapienna (stosowana do produkcji placków tortilli).
RyboflawinaJakkolwiek niedobór ryboflawiny ( witaminy B2), nie jest tak bezpośrednio związany problemami neurologicznymi, jak tiamina i niacyna, anemia związana z niedostatkiem witaminy B2 może mieć negatywne konsekwencje neurologiczne.
Zbyt mała ilość ryboflawiny może towarzyszyć takim problemom zdrowotnym, jak anoreksja, zaburzenia wchłaniania, alkoholizm, atrezja (niedrożność) dróg żółciowych. Główne źródła ryboflawiny, to: nabiał (mleko, jogurty, sery), ryby, jaja, drób, brokuły, szpinak, szparagi, płatki wzbogacone witaminą B2.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »