Strona głównaZdrowieDieta a układ nerwowy strona 2 / 2

Dieta a układ nerwowy

strona 2 / 2


Witaminy z grupy B

Witaminy B to duża grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, z których wszystkie odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowia nerwów i mózgu. Trzy główne witaminy z tej grupy to: tiamina, ryboflawina i niacyna.

Tiamina

Niedobór tiaminy może wpływać na produkcję niektórych aminokwasów neuroprzekaźników, takich jak glutaminian i asparaginian a także oddziaływać na metabolizm glukozy, na który mózg jest wysoce wrażliwy.

Wyraźny niedobór witaminy B1 powoduje chorobę beri-beri, która charakteryzuje się obrzękiem, dusznościami oraz zaburzeniami czucia. Ponadto niedostateczna ilość B1 skutkuje słabością mięśni, drażliwością, , drgawkami, a nawet trwałym uszkodzeniem mózgu.

© Richard Villalon - Fotolia.comObecnie niedobór tiaminy rzadko zdarza się w zachodnich populacjach zachodnią dietę, niemniej jednak niedobory witaminy B1 mogą wystąpić przy (zespół Wernickego-Korsakowa) i padaczce leczonej fenytoiną, a także w związku ze stosowaniem niektórych leków moczopędnych.

Produkty bogate w tiaminę to: nieprzetworzone płatki owsiane, , podroby (wątroba, nerki), orzechy oraz rośliny strączkowe.

Niacyna

Niedobór niacyny (kwasu nikotynowego) jest związane z osłabieniem, drżeniem, lękiem, i drażliwością. Znaczny niedostatek witaminy (przewlekły wpływa na rozwój choroby o nazwie pelagra) może wywołać majaczenia, i śmierć.

© kernmedia - Fotolia.comPodobnie jak w przypadku tiaminy, duży niedobór niacyny ma miejsce bardzo rzadko, może zaś wystąpić łagodny niedostatek substancji wywołując niepożądane skutki.

Organizm ludzki może wytwarzać niacynę tryptofanu. Dlatego poleca się właściwą podaż wysokiej jakości białka w menu. Źródła niacyny zaś, to: mięso, płatki owsiane, brązowy ryż, woda wapienna (stosowana do produkcji placków tortilli).

Ryboflawina

Jakkolwiek niedobór ryboflawiny ( witaminy B2), nie jest tak bezpośrednio związany problemami neurologicznymi, jak tiamina i niacyna, anemia związana z niedostatkiem witaminy B2 może mieć negatywne konsekwencje neurologiczne.

© Louis Capeloto - Fotolia.comZbyt mała ilość ryboflawiny może towarzyszyć takim problemom zdrowotnym, jak anoreksja, zaburzenia wchłaniania, alkoholizm, atrezja (niedrożność) dróg żółciowych. Główne źródła ryboflawiny, to: nabiał (mleko, jogurty, sery), ryby, jaja, drób, brokuły, szpinak, szparagi, płatki wzbogacone witaminą B2.
Strony : 1 2
 

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy