Strona głównaZdrowieZielona herbata na zdrowie

Zielona herbata na zdrowie

Zielona herbata może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać najlepszy gatunek oraz w jaki sposób parzyć i pić napój, aby w pełni korzystać z licznych zalet.
Korzyści dla zdrowia i urody

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty wynikają przede wszystkim z jej silnego działania antyoksydacyjnego. Jest ona bowiem bogatym źródłem flawonoidów – silnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przeciwdziała zatem wielu ciężkim schorzeniom m.in.: sercowo-naczyniowym, stanom zapalnym, a nawet . Podstawowym składnikiem zielonej herbaty jest flawonoid wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi oraz płuc. Już dwie filiżanki napoju pomogą pozbyć się wolnych rodników równie skutecznie, jak owoce zawierające witaminę C i E.

Herbata polecana jest także osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów.

- Zawarte w niej flawonole hamują aktywność enzymów, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie. Ekstrakt z zielonej herbaty sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i dlatego wchodzi w skład wielu suplementów diety, wspomagających odchudzanie – mówi Sylwia Snopek, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

Czy zielona herbata jest dobra dla wszystkich?

Zawarte w herbacie oprócz swoich dobroczynnych właściwości mogą też zaburzać wchłanianie żelaza. Osoby narażone na niedokrwistość (np. małe dzieci, kobiety w ciąży, wegetarianie) raczej nie powinny pić herbaty do posiłków. Z tego powodu nie jest również wskazane, aby popijać nią leki czy suplementy diety zawierające związki żelaza.

Rytuał przygotowania

© Dmytro Tolokonov - Fotolia.comAby w pełni wykorzystać zalety , konieczna jest też umiejętność jej właściwego zaparzania i spożywania. Przede wszystkim nie należy zalewać jej wrzątkiem.

- Po zagotowaniu wody warto odczekać kilka minut, do chwili kiedy temperatura nie będzie większa niż 80oC. Równie istotny jest odpowiedni czas samego zaparzania (minimum 2-3 minuty), który decyduje o właściwościach herbaty. Parzona 3 minuty wykazuje działanie pobudzające, a jeśli wydłużymy ten proces o kilka minut – uspokaja. Pamiętajmy też, że te same liście można zaparzać dwa lub trzy razy – dodaje dietetyk z Naturhouse.

Zielona herbata zawiera kofeinę, w jednej filiżance znajduje się jej ok. 40 mg, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Wypicie kilkunastu filiżanek może spowodować uczucie niepokoju, bóle głowy czy nadpobudliwość.

Z torebki czy liściasta?

Nie mniej ważny jest sam wybór rodzaju zielonej herbaty. Zdecydowanie lepsze od tych w postaci granulek czy spakowanych w torebeczki są odmiany liściaste. Liście dobrej gatunkowo herbaty mają kolor od srebrzystego do ciemnozielonego, a po zaparzeniu stają się duże, ciężkie i opadają na dno szklanki.

Zielona herbata odpowiednio dobrana i parzona, a także pita z umiarem ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Napój podany z cytryną, kostkami lodu i świeżymi listkami mięty doskonale sprawdzi się również podczas upałów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:45:10, 15-11-2012 Zdrowe motywacje

    Do zielonej herbaty trzeba się przekonać. Smakuje inaczej niż czarna i osobom przyzwyczajonym do tradycyjnej może być ciężko...
    Od jakiegoś czasu namawiam babcię, by spróbowała. Niestety dla babci herbata musi być czarna, w dodatku z cukrem...
    A zieloną może pić, ale tylko jako lekarstwo
    Czytałam ostatnio, że herbaty mają właściwości wychładzające organizm. Latem to zaleta, ale teraz...? Dotyczy to również zielonej. Pani Bożena Cyran pisze, że można tą właściwość zlikwidować prażąc wcześniej liście. Spróbuję
    Pozdrawiam serdecznie!
    ... zobacz więcej
  • 13:52:10, 04-12-2012 jacek735

    To prawda, że do zielonej herbaty trzeba się przekonać. Ale jak ja się już przekonałem to nie wyobrażam sobie pić innej - jest dużo smaczniejsza (w sklepach można też znaleźć różne ciekawe mieszanki smakowe) i zdrowsza. Ja osobiście widzę różnicę od kiedy zacząłem ją pić - i to różnicę na plus, oczywiście.
  • 13:09:07, 09-12-2012 Perlo_com_pl

    Zgadzam sie,początkowo jej smak może razić,jednak po dłuższym czasie można się przyzwyczaić,a mi osobiście pomaga chociażby na zaparcia i często także wzdęcia.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy