16-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tymianek jest doskonale znaną przyprawą. Idealnie nadaje się do różnych rodzajów mięs, ciężkostrawnych zup, a także do sałat i serów. Uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Tymianek ma jednak także właściwości zdrowotne, a olejek z tej rośliny dobroczynnie oddziałuje na wiele dolegliwości.
Olejek tymiankowy o charakterystycznym ziołowym zapachu znany był już w starożytności. Był dodawany do kadzideł, stosowany jako składnik kąpieli a jego działanie odkażające Egipcjanie wykorzystywali do balsamowania zwłok. W Grecji tymianek stanowił symbol odwagi i siły, kobiety ofiarowały swoim wybrańcom wyruszającym na wojnę ziele tymianku.
Do Polski zioło to dotarło - wraz z wieloma innymi - za czasów królowej Bony. , oprócz walorów smakowych szybko został doceniony także za niezwykle wszechstronne właściwości terapeutyczne.
Olejek tymiankowy otrzymuje się przez destylację ziela z parą wodną. Ma silne działanie antyseptyczne, sprzyja zabliźnianiu się ran. Działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i uspokajająco. Łagodzi zaburzenia menstruacji, reguluje poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejsza wypadanie włosów, a także posiada niezwykle rzadką właściwość - podnosi ciśnienie krwi.
Stosowanie tymianku jest wskazane przy katarze, kaszlu, astmie, , zapaleniu migdałku i zatok, ociężałości umysłowej, lękach i depresji. Pomaga w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, reumatyzmu, zaburzeń krążenia, przy niskim ciśnieniu krwi, podrażnieniach skóry i .
Używa się go także do masażu, kąpieli i inhalacji aromaterapeutycznych. Nie powinny jednak stosować go kobiety w ciąży i osoby z nadciśnieniem.
Właściwości olejku wykorzystuje się także w kosmetykach np. kremach po goleniu, szamponach, pastach do zębów i odżywkach do włosów.