Strona głównaZdrowieZdrowe pełnoziarniste posiłki

Zdrowe pełnoziarniste posiłki

Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Specjaliści od żywienia osób starszych, z uniwersytetu w Maryland, przeprowadzili badania, by sprawdzić jak jedzenie pełnoziarnistych dań wpływa na zaburzenia metaboliczne.

Po trzech dniach obserwacji 500 osób w wieku sześćdziesięciu lat i starszych (średni wiek dla mężczyzn – 72 lata i dla kobiet – 73), okazało się, że u osób, których dieta zawierała pełnoziarniste pożywienie, znacząco obniżyło się ryzyko zaburzeń metabolicznych.

Badania dowodzą, że osoby które spożywały trzy porcje pełnoziarniste dziennie, w tym pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnistą kaszę i brązowy ryż, miały mniejsze problemy z metabolizmem, niż ci, którzy jedli mniej niż jedną porcję dziennie.

Jest to pierwsze badanie, które pokazuje związek pomiędzy jedzeniem potraw pełnoziarnistych i zdrowotnymi korzyściami dla osób starszych, u których zaburzenia metaboliczne mogą mieć inne podłoże niż u ludzi młodych.

Ziarna przynoszą korzyści w każdym wieku. Naukowcy namawiają każdego – dzieci i dorosłych – by wybrali produkty pełnoziarniste. Takie jedzenie bogate jest w błonnik, witaminy, minerały i inne składniki, potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Uważa się, że przyjmowanie pełnoziarnistych produktów powinno się zacząć jak najwcześniej – to może poprawić jakość stylu życia i uchronić przed licznymi chorobami, w późniejszym okresie życia.

Paulina Król / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:00:33, 26-09-2007 Ewa54

    ja myślę że to ma sens; pełnoziarniste pieczywo i inne produkty np. pełnoziarniste makarony maj dużo więcej błonnika no i nic dziwnego że metabolizm jest dużo lepszy;
    ja sie już tak nauczyłam ze w ogóle nie kupuje białych bułek tylko taki chleb z ziarnami Zdrowa Linia marki schulstad. jest bardo smaczny ni i jest z dodatkiem bardzo cennych kwasów omega3
    ... zobacz więcej
  • 13:11:03, 26-09-2007 Anielka

    Generalnie jem mało pieczywa,ale jeżeli jem to tylko pełnoziarniste.Makarony tez,ryż tylko dziki ,a i tak wage mam,ze pozal sie boze.Ale to pewnie zasługa mojej niedoczynnosci tarczycy.Pozdrawiam serdecznie i zdrowia zycze. 7278
  • 15:45:23, 26-09-2007 enia60

    bez udziału pieczywa,mąk,płatków zbozowych,makaronów,ryżu,i kasz nie powinien być skomponowany żaden posiłek.Przy wyborze należy kierować się zasadą,że im mniej są one przetworzone,tym lepsze dla naszego zdrowia.Kupując pieczywo,szukajmy chleba ciemnego z mąk pełnoziarnistych,a nie białych bułeczek.Wartość odżywcza pieczywa czy innych produktów z tej grupy zależy od użytej mąki oraz dodatków,jest ono mniej kaloryczne ,lepszym zródłem białka,witamin z grupy B,E i składników mineralnych -magnezu,żelaza,manganu,oraz błonnika pokarmowego.W wielu recepturach do pieczywa razowego dodaje się niewielkie ilości oleju bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lecytynę.Udział tych produktów w naszej diecie powinien mieścić się w granicach około 60 procent,stosunkowo dużo,należy więc zawsze starannie wybierać dobre produkty o ile nie ma przeciwskazań lekarza,ponieważ w niektórych schorzenich te produkty są wręcz zabronione
    ... zobacz więcej
  • 16:24:21, 26-09-2007 Pani Slowikowa

    do wszystkich prawie potraw zmielone nasiona lnu.. Nawet do panierowania ryby.. ( to moj pomysl z panierowanie pokruszonymi orzechami chyba zamiast bulki)
  • 16:38:26, 26-09-2007 elizka

    Potwierdzam słowa eni o konieczności zainteresowania się przeciwskazaniami.Dokładnie chodzi o chorych z podrażnionym jelitem grubym-każde ziarna mogą być wtedy szkodliwe.Istnieje też tzw.uchyłkowatość,ale nie wiem jak to się ma do ziaren.Dla zdrowych to oczywiście OK.
  • 17:06:07, 26-09-2007 emka46

    Nie zaprzeczam,ale nie każdy może jeść razowe pieczywo i ziarna.A też nie do wszystkich dodatków ono pasuje smakowo.Ja jadam różne pieczywa,wybór zależy od tego,co położe na wierzch.Na pewno nie smakuje mi razowiec z szynką czy wędzoną rybą,ale na pewno zjem z dobrym żółtym serem.a taka świeża,ciepła bułeczka z masełkiem i solą?Może i niezdrowa ale jaka dobra.
  • 17:11:39, 26-09-2007 elizka

    Basiu!No tak!Chyba pójdę na maleńką przekąskę po Twoim smacznym poście mniam mniam!
  • 17:30:28, 26-09-2007 emka46

    Ja też zgłodniałam przy czytaniu,mam świeżą bułeczke,usmażę sowę i pieczarkę polną na masełku i będę zadowolona.A jutro kupie chlebek orkiszowy.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy