03-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety po siedemdziesiątce mogą przedłużyć swoje życie dzięki spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, a także regularnym ćwiczeniom. Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w Journal of the American Geriatrics Society, które zostały przeprowadzone przez uczonych z John Hopkins University i University of Michigan.
Naukowcy przeanalizowali dane 713 kobiet w wieku 70 - 79 lat uczestniczących w badaniach Women's Health and Aging Studies.
Wykazano, że kobiety, które umieściły w swoim menu największe ilości zdrowych artykułów spożywczych i najchętniej ćwiczyły, miały ośmiokrotnie wyższe szanse na przeżycie pięciu lat okresu obserwacji niż panie o najmniejszym wskaźniku aktywności fizycznej i najniższej konsumpcji owoców oraz warzyw.
Naukowcy analizowali proporcję karotenoidów w krwiobiegu, aby oszacować ilość spożywanej zdrowej żywności, ponieważ substancje te ludzkie ciało zamienia w .
Powszechnie wiadomo, że ćwiczenia i zdrowa żywność przydają wiele pozytywnych korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca.
Podczas pięciu lat badań 11,5 procent badanych zmarło.
53 procent uczestniczek nie angażowało się w żadne regularne treningi, 26 procent pań było bardzo aktywnych fizycznie, a 21 procent wykonywało umiarkowane ćwiczenia.
Grupa, która przeżyła cały okres badania, miała o 12 procent wyższy poziom karotenoidów w surowicy niż kobiety, które zmarły. Ponadto, poziom tych pierwszych był o 100 procent wyższy niż pań, które zmarły.