07-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechnie wiadomo, że takie przekąski, jak chipsy, paluszki, orzechy w puszce, czy krakersy zawierają relatywnie duże ilości soli i w związku tym trzeba się nimi raczyć ostrożnie. Okazuje się jednak, że nawet w takich produktach, które uważane są za słodycze, zawartość soli jest zaskakująco wysoka.
Uczeni z brytyjskiej grupy CASH (Consensus Action on Salt and Health) zajmującej się badaniem wpływu soli na stan zdrowia odkryli, że herbatniki mogą zawierać bardzo duże ilości .
Badacze ze zdziwieniem stwierdzili, że ponad 100 rodzajów ciastek było tak samo lub bardziej słonych niż gotowy solony popcorn z 0,9 g soli na 100g.
Eksperci z CASH zaznaczają, że klienci kupujący ciastka zwykle mają świadomość dużej zawartości cukru w tych produktach, ale rzadko komu przychodzi do głowy sprawdzanie ilości soli w artykułach traktowanych jako . Z tego powodu, że jest sól, łatwo przekroczyć rekomendowaną dzienną dawkę jej spożycia, podkreślają autorzy badań i rekomendują, by:
- raczyć się ciastkami od czasu do czasu; przekąski tego rodzaju nie powinny być serwowane codziennie;
- spróbować samodzielnie przygotować ciastka czy ciasto; to najpewniejszy sposób kontrolowania składników jadanych przez siebie posiłków.