16-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jakkolwiek powolny przyrost masy jest typowy dla osób, które się odchudzały, niektórzy są w stanie zachować nową wagę na długi okres, mogą być „lżejsi" o10% od wyjściowej masy ciała przez okres 10 lat, wynika z danych amerykańskiego National Weight Control Registry, które przedstawiono na corocznym spotkaniu Obesity Society na Florydzie.
Naukowcy i dietetycy często są pytani czy możliwe jest utrzymanie znacznej utraty wagi w perspektywie długoterminowej. Ponieważ niewielu tych, którzy stracili na wadze, utrzymują ten efekt w długim okresie, panuje więc przekonanie, że musi to być bardzo trudne.
Uczeni z Research Fellow at Brown Medical School i Miriam Hospital przeprowadzili prospektywne badanie obserwacyjne osób uczestniczących w National Weight Control Registry, które utrzymywały niższą wagę o co najmniej 13.6 kg przez przynajmniej 1 rok.
W badaniu wzięły udział 3 133 osoby, których wagę i stan zdrowia monitorowano przez niemal dziesięć lat. Dane uwzględniały m. in. informacje demograficzne i regularną weryfikację wagi.
Wyniki wykazały, że roczne wahania wagi nie były stałe w okresie dziesięciu lat: przyrost masy ciała występowały szybciej na początku i zwolnił później.
Średnia zmiana po 10 latach to ogólny przyrost masy ciała o 8,0 kg, ale odsetek uczestników, którzy zdołali utrzymać masę ciała mniejszą o od początkowej o co najmniej 10% wyniósł 85,6%.
Uczeni odkryli też, że wśród uczestników, którzy zdołali utrzymać mniejszą wagę, było więcej mężczyzn, osób z wyższym poziomem wykształcenia, osób, które na początku straciły najwięcej kilogramów, ludzi o niższej maksymalnej masie ciała i tych, którzy starali się utrzymać niższą wagę już przed przystąpieniem do badania.
Wolniejsze tempo zyskiwania na wadze cechuje tych, którzy przebyli proces odchudzania z najlepszymi efektami. Większości z nich udaje się utrzymać znaczną utratę masy ciała - co najmniej na poziomie 10% wyjściowej masy ciała nawet po 10 latach.
Jak stwierdzili autorzy badania, uczestnicy testów mogli utrzymać nową niższą wagę, ponieważ zwracali uwagę na to, co jedli, liczyli przyjmowane kalorie i sprawdzali, ile tłuszczu zawierają zakupione przez nich produkty.
Poza tym, ci, którym udało się zachować niższą wagę:
stosowali niskotłuszczową dietę zawierającą 1800 kalorii dziennie przy czym nie więcej niż 30% kalorii pochodziło z tłuszczów;
- ważyli się co najmniej raz w tygodniu;
- jedli fast food rzadziej niż raz w tygodniu;
- jedli „na mieście" trzy razy w tygodniu lub rzadziej;
- regularnie jedli te same posiłki i nie przejadali się na wakacjach i przy innych specjalnych okazjach;
- spędzali krócej niż 10 godzin przed tv tygodniowo;
- spalali kalorie poprzez codzienną aktywność fizyczną.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »