23-07-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko bólu u osób z takimi schorzeniami, jak cukrzyca czy otyłość.
Eksperci z Uniwersytetu Teksańskiego w San Antonio ostrzegają, że jedzenie tzw. diety zachodniej, pełnej tłuszczu i węglowodanów prostych, może zaostrzyć dolegliwości bólowe.
Co więcej, zmiany w diecie mogą znacznie zmniejszyć lub nawet powstrzymać ból wywołany stanami zapalnymi (np. przy , urazie lub po zabiegu chirurgicznym) oraz neuropatią (np. przy ). Takie odkrycie może pomóc w leczeniu pacjentów z przewlekłym bólem - wystarczy zmienić dietę lub opracować leki blokujące uwalnianie niektórych kwasów tłuszczowych w organizmie.
Przewlekły jest główną przyczyną niepełnosprawności na całym świecie. Jakkolwiek często zaleca się zmniejszenie tłuszczu w diecie przy leczeniu cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, rola kwasów tłuszczowych w stanach bólowych jest słabo nieznana.
Teraz zarówno u myszy, jak i ludzi zbadano rolę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stanach bólowych. Okazało się, że typowa dieta zachodnia bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 stanowiła istotny czynnik ryzyka zarówno bólu zapalnego, jak i neuropatycznego.
Tłuszcze , znajdujące się głównie w żywności zawierającej oleje roślinne, przydają pewnych korzyści. Jednakże zachodnia dieta związana z otyłością cechuje się znacznie wyższym poziomem tych kwasów (znajdujących się np. w chipsach kukurydzianych czy krążkach cebulowych i innych przetworzonych przekąskach) niż zdrowych tłuszczów omega-3 (znajdujących się w rybach, orzechach włoskich, czy siemieniu lnianym).
Odkryto, że odwrócenie tej diety, zwłaszcza obniżenie omega-6 i zwiększenie omega-3, znacznie zmniejszyło dolegliwości bólowe. Autorzy ustalili też, że poziomy lipidów omega-6 w skórze pacjentów z bólem neuropatycznym typu 2 były silnie związane z deklarowanym poziomem bólu i potrzebą przyjmowania leków przeciwbólowych.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »