Strona głównaZdrowieWitaminy, które utrzymają młodość mózgu

Witaminy, które utrzymają młodość mózgu

Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
Najważniejsze jest, aby postarać się o dostarczanie odpowiednich składników odżywczych z urozmaiconej żywności, ponieważ wówczas mogą działać synergistycznie, radzą dietetycy. Oto polecane przez uczonych z University of South Florida College of Medicine składniki wraz z wyjaśnieniem ich przeciwstarzeniowego działania.

Kwasy omega-3

© Nikolay Petkov - Fotolia.comBadacze odkryli, że im niższe jest spożycie kwasów omega-3, tym większe ryzyko doświadczenia zaburzeń poznawczych.

Omega-3 chronią mózg przed stresem oksydacyjnym [uszkodzeniom generowanym przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami]. Ponadto tkanka nerwowa wykorzystuje kwasy tłuszczowe omega-3 jako budulec dla komórek i pomaga w przekazywaniu sygnałów pomiędzy komórkami nerwowymi, co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3: łosoś, tuńczyk, pstrąg, sardynki, sardele, orzechy włoskie, olej rzepakowy, siemię lniane.

Witaminy C, D i E

©  teena137 - Fotolia.comHolenderskie badania wskazują, że dieta bogata w witaminę E może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Testy wykonane w RPA wykazały, że osoby starsze z demencją miały niższe stężenie witaminy C we krwi. Wreszcie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Manchester w Wielkiej Brytanii dowiodły, że w ludzie w dojrzałym i starszym wieku z niskim poziomem witaminy D we krwi gorzej wypadali w testach zdolności poznawczych.
Dzięki temu, że te witaminy mają właściwości przeciwutleniające, mogą chronić mózg przed działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty w diecie przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych w komórkach i zatykania się tętnic, co mogłoby spowodować zbytni napływ krwi do mózgu.

Gdzie znaleźć witaminę C: sok pomarańczowy, papryka czerwona, papaja, truskawki, brokuły, owoce cytrusowe;

witamina D: łosoś, halibut, wzbogacone mleko, płatki, jajka;

witamina E: nasiona słonecznika, migdały, szpinak i inne zielone warzywa, olej rzepakowy.

Witaminy z grupy B

© dundersztyc - Fotolia.comNaukowcy z Rush University Medical Center w Chicago odkryli, że u osób starszych z wyższym poziomem witaminy B12 we krwi wolniej następował spadek zdolności poznawczych. Tymczasem badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazały, że niski poziom kwasu foliowego były związane z problemami w zakresie funkcji poznawczych.

Nikt nie wie dokładnie, dlaczego witamina B12 jest pomocna, choć istnieje wiele hipotez na ten temat. Jedna z nich głosi, że nieodpowiedni poziom B12 może prowadzić do problemów ze zdolnością organizmu do syntezy odpowiednich substancji chemicznych. Inna hipoteza głosi, że niedobór kwasu foliowego lub witaminy B12 może prowadzić do gromadzenia się homocysteiny (aminokwasu) we krwi, która jest toksyczny dla naczyń krwionośnych w mózgu i powoduje uszkodzenie neuronów [co może prowadzić do zaburzeń procesów poznawczych].

Gdzie znaleźć witaminę B12: wołowina, owoce morza, podroby, łosoś, płatki

kwas foliowy: fasola, brokuły, szpinak, okra, papaja, wzbogacone makarony i płatki owsiane

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy