27-07-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Brytyjscy i amerykańscy uczeni badający ponad 2100 par bliźniąt w wieku 19-79 kobiet stwierdzili, że wyższy poziom witaminy D wiąże się z dłuższymi telomerami, co stanowi oznakę młodości i zdrowia.
Wraz z wiekiem telomery skracają się i stają się także bardziej podatne na niektóre choroby związane z procesem starzenia. Z testów wynika, że witamina D może pomóc spowolnić proces starzenia się DNA i w rezultacie - hamować cały proces starzenia. Inne testy wykazały, że skrócone telomery są związane z ryzykiem chorób serca i mogą być oznaką przewlekłego stanu zapalnego - głównego czynnika biologicznego starzenia się.
Wyniki badań opublikowano w The American Journal of Clinical Nutrition.
Witamina D ma kilka ważnych funkcji. Inne badania, takie jak niedawno opisane w Archives of Internal Medicine, wskazują, że odgrywa kluczową rolę w ochronie przed rakiem oraz chorobami serca.
Często jest nazywana "witaminą słońca", ponieważ organizm wytwarza ją dzięki działaniu promieni słonecznych na skórę. Wyższy poziom witaminy można również uzyskać poprzez dietę, znajduje się bowiem w rybach, jajach, mleku i wzbogaconych płatkach śniadaniowych.
Niski poziom witaminy D jest związany ze zwiększonym ryzykiem niektórych chorób i uważa się, że pomaga zapobiegać stanom zapalnym. Dlatego też z organizmy osób z odpowiednią ilością witaminy D mają niższe ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 1.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »