03-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dwa nowe badania opublikowane w Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences wskazują, że witamina D może być ważnym elementem zachowania funkcji kognitywnych u kobiet w określonym wieku.
Wyższe spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju , wynika z badań przeprowadzonych Szpitalu Uniwersyteckim w Angers we Francji.
Podobnie, uczeni z Centrum Medycznego w Minneapolis odkryli, że niski poziom witaminy D wśród starszych kobiet jest związany z wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych. Amerykańscy uczeni przeanalizowali stan zdrowia 6 257 starszych kobiet, u których zbadano poziom witaminy D.
Bardzo niski poziom witaminy D (mniej niż 10 ng na mililitr osocza krwi) wśród starszych pań był związany z wyższym ogólnym ryzykiem zaburzeń poznawczych, a niski poziom witaminy D (mniej niż 20 ng na mililitr) wśród kobiet z zaburzeniami funkcji poznawczych miał związek ze znaczniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia pogłębionych ataków spadku funkcji poznawczych, co zmierzono za pomocą Mini -Mental State Examination (narzędziem przesiewowe do oceny otępień).
Francuscy badacze oparli swoje analizy na danych dotyczących 498 pacjentek , które uczestniczyły w kohortowym badaniu osteoporozy w Tuluzie. Wśród tej populacji panie chorujące na chorobę Alzheimera przyjmowały średnio mniej witaminy D (50,3 mikrogramy na tydzień) niż kobiety, u których nie wystąpiła żadna forma (59,0 mikrogramów tygodniowo).
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »