17-11-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Dostarczanie sobie ciemnych winogron, czy poprzez jedzenie je, czy też poprzez picie soku lub , może pomóc lepiej radzić sobie z i powiązanymi zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak , przekonują eksperci z Oregon State University.
Wyhodowane w laboratorium komórki wątroby i tkanki tłuszczowe zostały eksponowane na działanie czterech naturalnych związków występujących w winogronach Muscadine, ciemnoczerwonej odmianie tych owoców pochodzącej z południowo-wschodniej części USA.
Jedna z substancji, kwas elagowy, okazał się szczególnie silny: znacząco spowolnił wzrost istniejących komórek tłuszczowych i tworzenie się nowych, a także nasilił metabolizm kwasów tłuszczowych w komórkach wątroby.
- Te roślinne związki nie są cudem odchudzającym - ostrzega Neil Shay, biochemik, który przeprowadził testy. - Nie stwierdziliśmy i nie spodziewaliśmy się, że te związki poprawią wagę ciała - dodaje. Jednak intensyfikując spalanie tłuszczu, zwłaszcza w wątrobie, mogą poprawić funkcjonowanie tego organu u osób z nadwagą.
Podobne efekty dały testy na myszach. Gryzonie karmione dietą wysokotłuszczową przybrały na wadze, jeśli jednak codziennie podawano im w ilości, której ekwiwalentem dla ludzi jest pół miseczki winogron, gromadziły mniej tłuszczu w wątrobie i miały niższy poziom cukru we krwi niż zwierzęta jedzące samą dietę wysokotłuszczową. Kwas elagowy był tu siłą napędową również w tym eksperymencie, obniżając poziom cukru we krwi myszy karmionych tłustymi produktami prawie do poziomu u zwierząt otrzymujących standardowe jedzenie.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »