23-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Z badań wynika, że są związane z podwyższonym poziomem kwasu tłuszczowego, który zwiększa ryzyko i .
Serwowanie sobie produktów o zawartości nie musi przekładać się zwiększone zagrożenie dla zdrowia. Jeśli chodzi o gromadzenie tłuszczu w organizmie, to ilość węglowodanów w diecie ma tu większe znaczenie, mówi Jeff Volek z Ohio State University.
W ramach badań 16 uczestników na cztery i pół miesiąca poddano ściśle określonej diecie. Co trzy tygodnie ich sposób odżywiania się był zmieniany w zakresie ilości węglowodanów, ogólnego tłuszczu oraz tłuszczów nasyconych.
Naukowcy odkryli, że kiedy dawka węglowodanów została zmniejszona, a tłuszczów nasyconych zwiększona, łączna ilość tłuszczów nasyconych we krwi nie wzrosła, a nawet u większości ludzi spadła. Ilość kwasu tłuszczowego o nazwie kwas oleopalmitynowy, który jest związany z nieodpowiednim węglowodanów, co może przekładać się na rozwój wielu chorób, była niższa przy diecie o niskiej zawartości węglowodanów i wyższa podczas stosowania diety o dużej zawartości węglowodanów.
Wzrost tego kwasu tłuszczowego wskazuje, że węglowodany są przekształcane w tłuszcz a nie spalane przez organizm, twierdzą naukowcy. Podczas spożywania diety niskowęglowodanowej diety organizm preferencyjnie spala tłuszcze nasycone. Niektórzy uczestnicy podczas badań jedli dwa razy więcej tłuszczów nasyconych niż przed testami, ale okazało się, że ilość nasyconych tłuszczów we krwi w większości przypadków spadła.
Dieta z zawartością tłuszczów nasyconych nie koreluje z chorobami, mówią autorzy badań. Pod koniec testów u osób stosujących taki sposób odżywiania się zaobserwowano znaczącą poprawę w poziomie glukozy we krwi, insuliny i ciśnienia krwi. Co więcej, straciły one średnio 10 kilogramów.
Wyniki badań opublikowano w magazynie PLOS ONE.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »