Miejsca publiczne, które służą całej społeczności, w tym najbardziej narażonym na choroby grupom, muszą być miejscami, w których promuje się zdrową dietę, a nie zniechęca do niej - mówi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. - Nadszedł czas, aby rządy sprawiały, że żywność podawana lub sprzedawana w miejscach publicznych przyczyni się do zdrowej diety i będzie ratowała życie. Żadne środki publiczne nie powinny być wydawane na niezdrowe jedzenie - dodaje dr Ghebreyesus.
Na podstawie:Rządy na całym świecie mają obowiązek dawać przykład, serwując i sprzedając żywność, która poprawia stan zdrowia obywateli. Te ramy działania są okazją do tego, aby na dużą skalę zdrowe wybory żywieniowe stały się powszechne - mówi dr Tom Friedenz z Resolve to Save Lives.
Tagi: rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, tłuszcz, cukier, sól, dieta
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Słone przekąski – wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz
Słodziki to dobry wybór – nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom glukozy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.