Strona głównaZdrowieUwaga - to jedzenie powoduje zaparcia

Uwaga - to jedzenie powoduje zaparcia

Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Uwaga - to jedzenie powoduje zaparcia [Fot. gmstockstudio - Fotolia.com]
Zaparcie może być spowodowane różnymi czynnikami, w tym stanowić efekt uboczny stosowania określonych leków lub być oznaką jakiejś choroby. Poza tym sprzyjające mu czynniki to brak aktywności fizycznej, , i pewne produkty. Poniżej przedstawiamy jedzenie, które może wywoływać zaparcia.

Czekolada

Duża ilość tłuszczu zawarta w spowalnia trawienie i osłabia perystaltykę jelit, prowadząc do zaparć. Poza tym mleko znajdujące się w słodyczach tego rodzaju także sprzyja problemom z wypróżnianiem się.

Nabiał

Dieta bogata w może mieć niską zawartość i dużą ilość tłuszczu, to zaś negatywnie wpływa na pracę jelit.

Przetworzone produkty

Szczególnie produkty gotowe, takie, które trzeba jedynie odgrzać, zawierają znaczne dawki tłuszczu i soli, a jednocześnie niewiele błonnika. Sól zatrzymuje płyny w organizmie i gdy są one nadmiernie wchłaniane, jelita z dużą trudnością przesuwają stolec w stronę odbytu, co może powodować wzdęcia i bóle brzucha.

Czerwone mięso

Nie zawiera błonnika i bywa bardzo tłuste, dlatego to, co pozostaje po procesie trawienia, wolniej przesuwa się w jelitach. Warto pamiętać, aby posiłki nie były jedynie mięsne - jeśli serwujesz sobie schabowego czy stek, niech zawsze towarzyszą mu jakieś warzywa.

Niedojrzałe banany

Aż do 80 proc. wagi netto niedojrzałego to skrobia, złożony węglowodan, który ma właściwości podobne do błonnika pokarmowego. Jakkolwiek jednak błonnik pomaga złagodzić zaparcia, ten konkretny rodzaj jest trudny do strawienia dla organizmu.

Persymona (owoc kaki)

Ten zyskujący u nas ostatnio popularność pomarańczowy owoc zawiera dużo potrzebnych składników odżywczych. W każdym razie jedna z jego odmian może powodować zaparcia, ponieważ zawiera duże ilości tanin, związków, które spowalniają ruch w przewodzie pokarmowym i zaburzają procesy wydzielania w jelitach.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Komentarze

  • 16:42:13, 25-06-2018 ~gość: 85.222.76.xxx

    Właśnie sama się zastanawiam, skąd tak duża popularność kaki w naszym kraju. Ja rozumiem, że egzotyczne owoce pewnie są intrygujące, ale powinniśmy jeść owoce z naszych stref klimatycznych i w okresie, kiedy są świeże (czyli kiedy przypada okres ich dojrzewania).
  • 14:33:09, 26-06-2018 ~gość: 89.64.32.xxx

    u mnie przez pewien okres czasu prawie wszystko powodowało zaparcia, to był dramat. Dopiero potem poszłam z tym do lekarza i zaczęłam stosować dietę oraz preparat intesta, który dzięki maślanowi sodu bardzo pomógł mi właśnie na zaparcia. Widocznie coś miałam zaburzone, bo teraz mogę jeść co chce

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X