25-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Zaparcie może być spowodowane różnymi czynnikami, w tym stanowić efekt uboczny stosowania określonych leków lub być oznaką jakiejś choroby. Poza tym sprzyjające mu czynniki to brak aktywności fizycznej, , i pewne produkty. Poniżej przedstawiamy jedzenie, które może wywoływać zaparcia.
Czekolada
Duża ilość tłuszczu zawarta w spowalnia trawienie i osłabia perystaltykę jelit, prowadząc do zaparć. Poza tym mleko znajdujące się w słodyczach tego rodzaju także sprzyja problemom z wypróżnianiem się.
Nabiał
Dieta bogata w może mieć niską zawartość i dużą ilość tłuszczu, to zaś negatywnie wpływa na pracę jelit.
Przetworzone produkty
Szczególnie produkty gotowe, takie, które trzeba jedynie odgrzać, zawierają znaczne dawki tłuszczu i soli, a jednocześnie niewiele błonnika. Sól zatrzymuje płyny w organizmie i gdy są one nadmiernie wchłaniane, jelita z dużą trudnością przesuwają stolec w stronę odbytu, co może powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Czerwone mięso
Nie zawiera błonnika i bywa bardzo tłuste, dlatego to, co pozostaje po procesie trawienia, wolniej przesuwa się w jelitach. Warto pamiętać, aby posiłki nie były jedynie mięsne - jeśli serwujesz sobie schabowego czy stek, niech zawsze towarzyszą mu jakieś warzywa.
Niedojrzałe banany
Aż do 80 proc. wagi netto niedojrzałego to skrobia, złożony węglowodan, który ma właściwości podobne do błonnika pokarmowego. Jakkolwiek jednak błonnik pomaga złagodzić zaparcia, ten konkretny rodzaj jest trudny do strawienia dla organizmu.
Persymona (owoc kaki)
Ten zyskujący u nas ostatnio popularność pomarańczowy owoc zawiera dużo potrzebnych składników odżywczych. W każdym razie jedna z jego odmian może powodować zaparcia, ponieważ zawiera duże ilości tanin, związków, które spowalniają ruch w przewodzie pokarmowym i zaburzają procesy wydzielania w jelitach.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »