28-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety w średnim wieku, które jedzą duże ilości węglowodanów prostych, mogą zrównoważyć ryzyko cukrzycy typu 2 przez picie umiarkowanej ilości alkoholu, wynika z nowych badań.
Po analizie danych ponad 80 tysięcy kobiet powyżej 26 lat, naukowcy odkryli, że te panie, które stosowały dietę bogatą w węglowodany proste, miały o 30% niższe ryzyko zachorowania, jeśli piły alkohol w umiarkowanych ilościach, w porównaniu do abstynentek o podobnych nawykach żywieniowych.
Ze statystyk wynika, że w Polsce na cukrzycę choruje około 2 milionów ludzi, jedynie połowa z nich jednak podjęła terapię. Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. W coraz większym stopniu dotyka rozwinięte społeczeństwa i prowadzi do poważnych komplikacji, dlatego tak istotna jest wiedza na temat wczesnych objawów cukrzycy i natychmiastowe podjęcie leczenia. Badania dowodzą, że zmieniając swój tryb życia, można zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o ponad połowę.
Uczeni z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane 82 tysięcy kobiet biorących udział w wieloletnich badaniach. Okazało się, że po 26 latach obserwacji u 6950 zdrowych na początku testów kobiet, czyli około 9%, rozwinęła się cukrzyca.
Naukowcy zbadali również dietę uczestników, w tym ilość spożywanego alkoholu, monitorowali wszelkie zmiany w tym zakresie co cztery lata. Ogólnie rzecz biorąc, kobiety, które jadły największe ilości węglowodanów prostych i dużo mięsa, miały największe ryzyko rozwoju cukrzycy. Wśród tej grupy jednak mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju choroby zanotowano u pań, które spożywały około 15 gramów alkoholu dziennie. Te uczestniczki miały o 30% mniejsze ryzyko cukrzycy w porównaniu do reszty kobiet należących do opisywanej grupy.
Wyniki badań opublikowano w magazynie American Journal of Clinical Nutrition.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »