05-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Rosnące w tropikalnym lub subtropikalnym klimacie Ameryki awokado jest szeroko polecane. Oto pięć spośród licznych powodów, dla których warto umieścić je w swoim :
- zawiera najwyższą zawartość witaminy E w porównaniu z innymi owocami
- 75 proc. energii dostarczanej przez ten owoc pochodzi z tłuszczów mono-nienasycone. Tłuszcze te są korzystne dla zdrowia i mogą pomóc w kontroli poziom .
- Zawiera około 20 witamin i minerałów.
- Jest dobrym źródłem witaminy B, kwasu pantotenowego (witamina B5), witaminy B6 oraz kwasu foliowego.
- Awokado to produkt, który można wszechstronnie wykorzystywać - dodaje się je do wielu potraw, od sałatek, po pizzę.
Jednym z najpopularniejszych przepisów z zastosowaniem awokado jest meksykański sos guacamole. Znany już u Azteków dodatek bardzo łatwo przygotować. Wystarczy miąższ awokado doprowadzić do gładkiej konsystencji i dodać drobno posiekany czosnek, cebulę i chili (bez pestek), a także sok z limonki. Następnie doprawić solą, pieprzem i garścią posiekanej kolendry.
To jeden z wielu przepisów - przekąska może być ostra lub łagodna, o wyrazistym lub delikatniejszym smaku. Podstawą jest awokado, a pozostałe dodatki w znacznej mierze podlegają gustowi kucharza.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »