01-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto zachować zwyczaj picia herbaty. Nawet jeśli nasze rodzime przyzwyczajenie podawania jej do posiłku jest niezrozumiałe dla takich smakoszy tego napoju, jak Brytyjczycy, dobrze jest ją serwować bez względu na odstępstwa od tradycji. Picie herbaty może uchronić przed problemami ze zdrowiem serca.
Picie jest związane ze zmniejszonym rozwojem choroby wieńcowej i rzadszym występowaniem poważnych , takich jak zawał serca, informuje American Heart Association.
Uczeni z Johns Hopkins Hospital w Baltimore przeprowadzili badania z udziałem ponad 6 tysięcy osób. Początkowo wszyscy uczestnicy byli w dobrym zdrowiu i nie doświadczyli wcześniejszej chorób serca. Przez piętnaście lat autorzy odnotowywali , , czy bóle w klatce piersiowej lub śmierć z powodu innych rodzajów chorób serca. Ponadto uczeni zbadali poziom złogów wapnia w naczyniach krwionośnych uczestników.
Naukowcy odkryli, że osoby, które piły dwie do trzech filiżanek herbaty dziennie, cechowały się niższym poziomem zwapnienia naczyń i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do tych, którzy rzadzko serwowali sobie herbatę.
Co więcej, odnotowano również zależność pomiędzy ilością wypijanej herbaty i rzadszym występowaniem poważnych zdarzeń związanych z problemami sercowymi. Im wyższe było spożycie tego napoju, tym niższe odnotowano prawdopodobieństwo zawału lub udaru.
Na podstawie: