23-04-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Wspomniane olejki powstrzymują działanie enzym zapalnego COX-2, w sposób podobny do , przeciwutleniacza, który znajduje się m. in. w czerwonym winie.
Jak mówią eksperci, odkrycia te pozwalają lepiej zrozumieć korzyści zdrowotne wynikające z wielu olejków roślinnych i stanowią nową drogę do opracowania leków .
Olejki eteryczne z rozmaitych roślin od dawna są składnikiem domowych apteczek, a także wykorzystuje się je w aromaterapii, jak również dla efektu przeciwbólowego czy przeciwbakteryjnego. Dokładny sposób ich działania nie jest do końca poznany, jednak japońscy badacze uważali, że wiele olejków eterycznych może oddziaływać na COX-2 podobnie jak związki zawarte w winie i herbacie.
Zbadano szeroką gamę dostępnych na rynku olejków i zidentyfikowano sześć (z , goździków, róży, , kopru włoskiego i ), które osłabiały ekspresję COX-2 w komórkach o co najmniej 25 proc. Spośród nich olejek z tymianku okazał się najbardziej aktywny, zmniejszając poziom COX-2 o prawie 75 proc.
Analizy działania olejku z tymianku pozwoliły odkryć, że jego głównym aktywnym składnikiem jest karwakrol. Testy z wykorzystaniem czystych ekstraktów z karwakrolu, pokazały, że substancja ta zmniejsza poziom COX-2 spadł o 80 proc.
Na podstawie: