22-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Już w XVI wieku John Gerard pisał o , że „jest wyjątkowo dobra dla głowy i mózgu oraz poprawia działanie nerwów i pamięci". Kilkadziesiąt lat później Nicholas Culpeper zauważył, że roślina „leczy również , rozgrzewając i usprawniając działanie zmysłów".
Już od wieków ludzie stosowali szałwię na problemy z pamięcią, pijąc herbaty i nalewki zawierające ekstrakty z tego zioła.
W ramach badań części spośród kilkudziesięciu osób podawano kapsułki zawierające olejek szałwiowy, części zaś - placebo.
Uczestnicy wzięli udział w testach, które sprawdzały, ile słów byli w stanie zapamiętać w określonych odstępach czasu. Okazało się, że ludzie zażywający olejek szałwiowy osiągali lepsze wyniki niż osoby z grupy placebo.
Medycy sprawdzają, na ile szałwia może być przydatna jako środek leczący choroby Alzheimera. Wcześniej ustalono bowiem, że hamuje ona enzym o nazwie acetylocholinesterazą (AChE), który rozkłada neuroprzekaźnik acetylocholinę. Chorobie Alzheimera z kolei, najpowszechniejszej formie demencji, towarzyszy spadek poziomu acetylocholiny.
Wiele współcześnie stosowanych leków, takich jak donepezil, daje przykre skutki uboczne, więc lekarze chętnie poszukują alternatyw. W testach z szałwią nie odnotowano żadnych skutków ubocznych.
Potrzebne są dalsze analizy, aby sprawdzić, dlaczego szałwia jest tak skuteczna, jednak eksperci sądzą, że może za to odpowiadać połączenie związków w olejku z tej rosliny, które mają wpływ na AChE i wykazują właściwości przeciwutleniające, estrogenne oraz przeciwzapalne - także uważane za istotne w terapii .
- To pokazuje, jak cenna jest praca dawnych zielarzy i że nie należy ich ignorować ze względu na to, że pisali wieki temu. W każdym razie, testy na ludziach trzeba przeprowadzać w dłuższej perspektywie czasowej, aby wykazać, że szałwia poprawia pamięć - zauważa Nicola Tildesley, współautorka badań.
Na podstawie: