21-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechna jest wiedza na temat właściwości antynowotworowych świeżych owoców i warzyw, a także o tym, że dieta bogata w produkty pełne witamin może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Nowe badania pokazują, że jedzenie surowych owoców i warzyw może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca u osób predysponowanych do niej genetycznie.
Naukowcy z McGill University w Kanadzie wykazali, że pacjenci, którzy mieli specyficzny gen zlokalizowany w chromosomie 9p21 (predysponujące ich do rozwoju choroby niedokrwiennej serca) mogą zmniejszyć ryzyko choroby poprzez jedzenie dużej ilości surowych warzyw i owoców.
Uczeni przeanalizowali różne aspekty diety, w tym spożycie mięsa i drobiu, produktów pełnoziarnistych, produktów ze zbóż rafinowanych (oczyszczanych z otrębów), głęboko smażonych oraz słonych potraw, owoców, zielonych warzyw, a także gotowanych i surowych warzyw. Dieta obfitująca w surowe warzywa i owoce w szczególności związana była ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca.
Jak podkreślają uczeni, wyniki ich badań nie wskazują, że genetycznie uwarunkowane ryzyko choroby może być całkowicie wyeliminowane poprzez zmianę stylu życia, niemniej jednak pokazują, że odpowiednia dieta znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem.