Strona głównaZdrowieSól a zdrowie

Sól a zdrowie

Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Chociaż jest wiele potraw, których smak trudno sobie bez niej wyobrazić, warto posłuchać rad specjalistów i ograniczyć spożycie soli.
Lekarze i dietetycy od dawna przypominają, że nadmierne spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, uszkadza serce oraz nerki.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców istnieje związek pomiędzy spożyciem soli a zachorowalnością na raka żołądka.
Rak żołądka to jedna z najpopularniejszych chorób nowotworowych, co więcej jest to też jedna z chorób o najwyższej śmiertelności.

Z trwających ponad dziesięć lat badań wynika, iż spożywanie około 15 g soli dziennie może dwukrotnie zwiększyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Warto pamiętać, iż dzienna dopuszczalna dawka soli to nie więcej niż 5 g, czyli około jednej łyżeczki.

Komponując swój jadłospis powinniśmy wybierać produkty naturalne, ich przetworzone odpowiedniki zawierają kilkakrotnie więcej soli - radzą dietetycy.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć