10-10-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sok żurawinowy zawiera ważne składniki, które nie tylko pomagają zadbać o zdrowie układu moczowego, ale także zapobiec próchnicy.
Na Uniwersytecie w Rochester odkryto, że te same właściwości, które sprawiają, że jest potężną bronią w walce z infekcjami pęcherza, są również pomocne w ochronie zębów przed . Jak odkryto, sok żurawinowy działa na zęby niczym teflon, utrudniając bakteriom powodującym próchnicę przyleganie do powierzchni zębów. Lepkość ma szczególne znaczenie dla drobnoustroju Streptococcus mutans, który tworzy większość ubytków w wyniku przyjmowania cukrów przez ludzi, a następnie wydzielania kwasów powodujących próchnicę.
- Jak uważają uczeni, jednym z głównych sposobów zapobiegania przez żurawinę jest hamowanie przylegania patogenów do powierzchni pęcherza. Być taki sam mechanizm dotyczy jamy ustnej, gdzie bakterie wykorzystują specjalne cząsteczki do utrzymywania się na zębach - mówi Hyun Ko, współautor badań.
Co więcej, sok żurawinowy zaburza tworzenie się płytki nazębnej. Podobnie jak murarz używający cementu do budowy ściany cegła po cegle, bakterie wykorzystują enzymy zwane glukozylotransferazami do tworzenia płytki nazębnej kawałek po kawałku, prowadząc do powstania płytki dającej bakteriom przestrzeń, w której mogą rozwijać się i odżywiać oraz wydzielać szkodliwy kwas. Odkryto jednak, że sok żurawinowy zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, hamując działanie niekorzystnych enzymów i powstrzymując przed osadzaniem się na zębach kolejnych bakterii.
Niemniej, nie każda forma soku żurawinowego pomaga zapobiec próchnicy zębów. Cukier zwykle dodawany do soku może powodować próchnicę, a naturalna kwasowość może bezpośrednio sprzyjać próchnicy.
Eksperci mają nadzieję na wyizolowanie z soku związków, które wykazują działanie przeciwpróchnicze. Substancje te można by następnie dodać bezpośrednio do pasty do zębów lub płynu do płukania jamy ustnej.
Na podstawie: