09-06-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.
Sześćdziesięciu uczestników badania, z których każdy pracuje w pełnym wymiarze godzin, otrzymywało 500ml soku z granatów dziennie przez dwa tygodnie. Poziom kortyzolu został sprawdzony przed, podczas testów i po okresie dwóch tygodni. Zbadano też skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi.
Wyniki wykazały, że wszystkie markery stresu zostały zredukowane pod koniec dwutygodniowego okresu badań, ponadto u uczestników zanotowano lepszy stan tętnic, który był mierzony za pomocą szybkości fali tętna. Ciśnienie skurczowe spadło średnio o 2 mmHg, rozkurczowe nieco poniżej 1mmHg.
Pomimo tych wszystkich korzyści, dobrym pomysłem jest jednak, aby raczyć się różnymi sokami. - Sok z granatu jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym wielu antyoksydantów - powiedziała dietetyk, dr Carina Norris. - Niemniej jednak, aby uzyskać najlepsze zakres korzyści prozdrowotne, polecam picie różnych soków, w tym z pomarańczy i winogron, ponieważ związki zawarte w odmiennych owocach mają różnorodne właściwości - dodaje.