11-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Soczewica, podobnie jak groch czy fasola, należy do grona . Niestety w przeciwieństwie do nich, wciąż nie cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Jest to duży błąd ponieważ soczewica stanowi istny magazyn substancji odżywczych. Do jej największych zalety należy przede wszystkim wysoka zawartość białka (50 g soczewicy zawiera go aż 12 g!).
Nie bez powodu zatem soczewica jest produktem cieszącym się ogromną popularnością, zarówno wśród , jak i osób, które wymagają zwiększonej ilości białka w diecie. Co więcej, roślina ta bogata jest w węglowodany i błonnik, a także odznacza się znikomą zawartością tłuszczu oraz niskim . Jest to zatem idealny produkt dla diabetyków oraz wszystkich tych, którzy chcą zadbać o zdrową i zgrabną sylwetkę.
Wybierając soczewicę zieloną, możemy być pewni, nie tylko jej właściwości zdrowotnych, ale również wyjątkowego smaku. Po odpowiednim ugotowaniu, z powodzeniem bowiem sprawdzi się w naszych jadłospisach jako składnik zupy, potrawki, pasztetu, pasty na kanapki czy farszu do pierogów.
Halina