05-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Podkreśla się, że jest niezbędnym posiłkiem i nie należy z niego rezygnować, nawet jeśli rankiem apetyt jest mniejszy. Szczególnie ważny jest jednak skład pierwszego posiłku. Uczeni z Uniwersytetu w Tel Avivie przeprowadzili badania, z których wynika, że warto zadbać o to, by od rana zaserwować sobie odpowiednią ilość . Jego duża zawartość w śniadaniowych daniach sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.
Badacze odkryli, że serwatka, ciecz stanowiąca pozostałość po całkowitym ścięciu mleka krowiego znajdująca się w wielu produktach mlecznych, stanowi składnik ułatwiający kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Jej efekt okazał się silniejszy niż innych źródeł białka, np. , czy tuńczyka.
W trwających 12 tygodni badaniach 48 diabetyków z nadwagą lub otyłością spożywało tę samą ilość kalorii (660 kcal) w ramach dużego śniadania, obiadu (567 kcal) oraz skromnej kolacji (276 kcal). Uczetników podzielono na trzy grupy, z których jedna otrzymywała na śniadanie bardzo bogaty w białko shake, druga: jaja, tuńczyka lub inne podobne źródła białka, trzecia zaś jadła pierwszy posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów.
Osoby, które jadły proteinowe śniadania, straciły na wadze wiecej niż uczestnicy z grupy „węglowodanowej". Poza tym ci pierwsi czuli się bardziej najedzeni i odczuwali mniejszy głód w ciągu dnia oraz mieli niższe zmiany poziomu cukru we krwi. Różnice były znaczące. Przykładowo, osoby pijace shake'a miały o 19, a jedzące inne źródła białka o 12 procent niższy poziom glukozy po posiłku w porównaniu do ludzi z „grupy węglowodanowej". Co więcej, uczestnicy z „grupy węglowodanowej" cechowali się o 38 procent wyższą ilością insuliny niż osoby otrzymujace shake'a.
- Obserwujemy znaczny spadek masy ciała w diecie z zawartością białka z serwatki w stosunku do innych grup. Ponadto widzimy znaczny spadek HbA1c (hemoglobiny glikowanej) dzięki śniadaniu z serwatką. W ciągu dnia ogólna po posiłku jest znacznie niższa w porównaniu do innych diet - mówi dr Daniela Jakubowicz, współautorka badań. - Białko serwatkowe powinno zostać uznane za ważną pomoc w leczeniu - dodała dr Jakubowicz.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »