13-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie słodzonych cukrem napojów zwiększa ryzyko chorób serca u mężczyzn. Naukowcy przeanalizowali dane prawie 43.000 mężczyzn zgromadzone w Health Professionals Follow-Up Study i stwierdzili, że panowie, którzy pili 12-uncjowy (ok. 340 ml) słodzony cukrem napój dziennie, mieli 20% wyższe ryzyko choroby serca niż ci, którzy unikali napojów tego rodzaju.
Uczeni odkryli również, że spożycie cukrem było związane ze stanami zapalnymi i wyższym poziomem szkodliwych tłuszczów we krwi.
Jak wskazują autorzy badań z Winthrop University Hospital w Mineoli w stanie Nowy Jork, otyłość i cukrzyca to epidemie, które doprowadzą do wzrostu liczby zgonów w nadchodzących latach.
Uczestnicy w wieku 40-75 lat co dwa lata w okresie 1986-2008 wypełniali kwestionariusze, w których zamieszczono pytania o stan zdrowia oraz nawyki żywieniowe. W trakcie badań pobrano od nich także próbki krwi.
Okazało się, że gularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększało ryzyko . Zależność ta obowiązywała także po uwzględnieniu innych czynników choroby, takich jak palenie papierosów, picie alkoholu, brak aktywności fizycznej, historia choroby w rodzinie.
Amerykańskie Stowarzyszenie Chorób Serca (The American Heart Association) rekomenduje nie dostarczanie sobie wiecej niż 450 kalorii pochodzących z napojów słodzonych tygodniowo.
Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie „Circulation".