Strona głównaZdrowieSłodka stewia - substytut cukru zatwierdzony przez Komisję Europejską

Słodka stewia - substytut cukru zatwierdzony przez Komisję Europejską

Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Słodka stewia - substytut cukru zatwierdzony przez Komisję Europejską Już w połowie XX wieku stewię powszechnie stosowano jako ekwiwalent cukru. Wyciąg z jej liści jest znacznie słodszy od sacharozy, nie ulega fermentacji, działa przeciwpróchniczo, a przy tym nie posiada niemal żadnej wartości kalorycznej.

Stewiozyd od wielu lat jest stosowany jako środek słodzący w Ameryce Południowej, Azji, Japonii, Chinach, Brazylii, w Korei i w Japonii. W Stanach Zjednoczonych wyciąg ze stewii jest dostępny jako suplement diety. Dotychczas jednak w krajach UE roślina ta nie została zatwierdzona jako artykuł spożywczy ze względu na możliwość toksycznego działania jednego z jej składników.

Jedynie we Francji umożliwiono sprzedaż artykułów z substancjami ze stewii czyniąc to na podstawie przepisu, zgodnie z którym kraj członkowski UE może zezwolić na stosowanie u siebie danego składnika w okresie 2 lat. Teraz, na podstawie wyników obszernych, wieloletnich badań, Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek produktów ze składnikami stewii.

Badania wykazały, iż przeciętny Europejczyk spożywa w ciągu dnia około 130 gram cukru. To duża ilość, która może stanowić jedną z przyczyn powszechnych obecnie problemów zdrowotnych, do jakich należy próchnica zębów, nadwaga czy cukrzyca. Ponieważ konsumentom trudno jest zrezygnować ze słodkich potraw, w ostatnich latach trwało poszukiwanie substytutu kalorycznego cukru. Popularność stewii jest jednym z efektów tych poszukiwań.

Ustalono wartość ADI (dopuszczalną dzienną dawkę) określającą maksymalną ilość substancji, jaka zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być przez człowieka codziennie spożyta z żywnością bez negatywnych skutków dla zdrowia. ADI dla sewii plasuje się na poziomie 4 mg na kg masy ciała na dobę.

Oprócz rynku słodzików, stewia ma prawdziwy potencjał jako składnik żywności, w szczególności w produkcji słodkich napojów. Eksperci szacują, że rynek pochodzących od tej rośliny substancji będzie wart w 2014 roku 825 mln dolarów.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:09:35, 12-03-2012 irena magda

    ..ciekawostka o nowym slodziku ..sewii...korzystam od wielu lat z dostępnych w aptekach i markietach słodzikow, nie zawsze jestem zadowolona.Pytanie gdzie moge kupic ..sewię ..?? czy w Pl jako kraj UE jest dostepna ????
  • 21:48:35, 12-03-2012 Opcja

    Czytałam juz jakiś czas temu o stewii. Jestem też nią zainteresowana. Najgorsze jest to, że nie ma ogólnego dostępu do tego co zdrowe, tylko trzeba poszukiwac wiele.
  • 15:34:27, 26-03-2012 ~gość: 91.224.144.xxx

    Można kupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. W postaci proszku, liści, tabletek (jak słodzik) i syrop.
  • 16:06:24, 26-03-2012 eledand

    Mam Stevię od 3-lat ją używam i nowe opakowanie kupiłam w Niemczech za 13 Euro.Zapas posiadam na parę lat.
  • 16:37:17, 26-03-2012 rebelio

    stevia jest ok, lepsza od cukru

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy