Strona głównaZdrowieSkórki pomarańczy i mandarynek pomogą obniżyć cholesterol

Skórki pomarańczy i mandarynek pomogą obniżyć cholesterol

Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Skórki pomarańczy i mandarynek pomogą obniżyć cholesterol [fot. Yi-Hsin Wei from Pixabay]
W badaniach na zwierzętach odkryto, że skórki pomarańczy i mandarynek mogą być skuteczną naturalna alternatywą dla obniżenia poziomu (złego cholesterolu). Co więcej, ich zastosowanie nie daje skutków ubocznych, np. choroby wątroby i osłabienia mięśni, które mogą pojawić się w związku ze stosowaniem konwencjonalnych leków obniżających poziom cholesterolu.

Substancje, o których mowa, to flawony polimetoksylowane (polymethoxylated flavones, PMF) - są podobne do innych barwników roślinnych występujących w owocach cytrusowych i wiąże się je z różnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z ochroną przed rakiem, chorobami serca i stanami zapalnymi. - Nasze badanie wykazało, że PMF mają najsilniejsze działanie obniżające poziom cholesterolu spośród wszystkich cytrusowych - mówi dr Elżbieta Kurowska z KGK Synergize w Ontario w Kanadzie. - Sądzimy, że PMF mogą konkurować, a nawet być lepsze w obniżaniu poziomu cholesterolu niż niektóre leki na receptę, i to bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych - dodaje dr Kurowska.

PMF znajdują się w różnych owocach cytrusowych, np. tangeretyna i nobiletyna w skórkach i . W mniejszych ilościach występują w sokach z tych owoców.

W badaniach na chomikach z nadmiernym poziomem wywołanym dietą wykazano, że podawanie gryzoniom jedzenia zawierającego 1 proc. PMF obniżyło poziom cholesterolu LDL o 32 do 40 procent.

Wcześniejsze testy na zwierzętach pokazały, że podobne flawonoidy, zwłaszcza hesperydyna z pomarańczy i naringina z grejpfruta, również mogą obniżać poziom cholesterolu, choć nie tak skutecznie jak PMF.

Stosowanie PMF nie miało żadnego wpływu na poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. U zwierząt, którym podano te związki, nie zaobserwowano żadnych negatywnych skutków ubocznych.

Nie jest jasne, dlaczego wspomniane substancje maja taki efekt. Autorzy sądzą, że mogą działać poprzez hamowanie syntezy cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.

Picie soków z owoców cytrusowych daje liczne korzyści zdrowotne, jednak przyjmowanie suplementów z PMF (gdy takowe zostaną opracowane) może być łatwiejszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu, ponieważ trzeba by wypijać 20 lub więcej szklanek soku pomarańczowego lub mandarynkowego dziennie, aby uzyskać pożądany efekt.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy