28-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany wydają się aktywować ośrodki w mózgu ukierunkowane na nagradzanie i odpowiadające tym samym za zwiększenie apetytu.
Nowe badania obejmujące skany mózgu wspierają tezę, że niektórzy ludzie zmagają się z takiego jak biały chleb lub ziemniaki, które dodatkowo pobudza ich apetyt.
Naukowcy wykorzystali obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego, aby obserwować aktywność mózgu 12 mężczyzn cierpiących na nadwagę lub w cztery godziny po zjedzeniu przez uczestników posiłku. Czas ten jest kluczowy dla zachowań podczas następnego posiłku. U badanych zmierzono także poziom cukru we krwi i poziom odczuwania głodu.
Posiłki mężczyzn stanowiły dwa koktajle mleczne, które miały tyle samo kilodżuli, a także tak samo smakowały. Różniło ich jedynie to, że jeden koktajl zawierał węglowodany o wysokiej glikemii, a drugi - o niskim indeksie glikemicznym.
Węglowodany o - tj. powodujące szybki i znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu - znajdują się w wysoce przetworzonej żywności, np. białym chlebie, białym ryżu czy makaronie ze zwykłej mąki. natomiast cechują się produkty pełnoziarniste i słodkie ziemniaki.
Naukowcy odkryli, że spożywanie węglowodanów takich jak te znajdujące się w przetworzonej żywności, może powodować nadmierny głód i stymulować obszary nagrody w mózgu. Te regiony zaś odgrywają ważną rolę w procesie uzależniania się.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »